Goede resultaten voor VOI©E en Federatie Auteursrechtbelangen

Het recent verschenen bestuursverslag 2023 van VOI©E en het jaarverslag 2023 van de Federatie Auteursrechtbelangen bieden een overzicht van de goede resultaten die met de gezamenlijke belangenbehartiging zijn bereikt.

Afspraken met bedrijfsleven gecontinueerd

Met ingang van 2023 zijn de VOI©E-leden gestopt met het CBO-Keurmerk omdat het CvTA voor het keurmerk geen rol zag in zijn beleids- en toetsingskader. De Keurmerkcriteria en bijpassend normenkader zijn uiteraard behouden voor de interne controle. Met de Commissie Auteursrecht van VNO-NCW en MKB-Nederland (CAR) is afgesproken dat Buma, Sena, Videma en Reprorecht de rapportage continueren over de naleving van de normen die het betalende bedrijfsleven aangaan en de resultaten jaarlijks met de CAR bespreken. VOI©E is met de CAR een geactualiseerde en met vier jaar verlengde vergoedingsregeling voor diensten van brancheorganisaties overeengekomen.

Collectieve geldstromen inzichtelijk gemaakt

Begin 2024 kon het resultaat van het project om de belangrijkste collectieve geldstromen meer inzichtelijk te maken worden gepresenteerd. Per geldstroom kan op de website van VOI©E worden gevolgd hoeveel is geïncasseerd, welke kosten zijn gemaakt, of en hoeveel geld wordt besteed voor het algemeen belang van de betreffende groep rechthebbenden, hoeveel wordt verdeeld via buitenlandse cbo’s en welk aandeel rechtstreeks door de Nederlandse cbo’s wordt uitgekeerd aan welke rechthebbenden.

Herijking van het toezicht gewenst

Door goede procedures en kwaliteitsverbeteringen is het aantal klachten bij CBO’s zeer gering. In 2023 zijn geen geschillen in behandeling genomen.
VOI©E bestond in 2023 vijftien jaar. In de publicatie 15 jaar VOI©E - De professionalisering van het collectief beheer wordt geconcludeerd dat de belangrijkste kritiekpunten – die hebben geleid tot de Wet Toezicht in de huidige vorm – zijn weggenomen. In de brief aan de informateur bepleitte de Federatie Auteursrechtbelangen herijking van het wettelijk kader en van het toezichtbeleid van het CvTA met het oog op de sterk verbeterde situatie met een geprofessionaliseerde sector en een goed geregeld intern toezicht naast de alsmaar stijgende kosten van het toezicht. De Federatie ziet ook uit naar de uitkomsten van de ZBO-evaluatie van het CvTA die momenteel wordt uitgevoerd.

Effectief Steunfonds Rechtensector

Het door de Federatie Auteursrechtbelangen opgerichte en door leden van VOI©E uitgevoerde Steunfonds Rechtensector is met de verantwoording aan OCW succesvol afgerond. In drie fases is dertig miljoen euro steun, waarvan 25 miljoen subsidie, direct terecht gekomen bij meer dan 40.000 makers en uitvoerende kunstenaars die daardoor in coronatijden aan het werk konden blijven en nieuw werk hebben gemaakt. Uit het rapport ‘De impact van coronasteun voor makers en uitvoerende kunstenaars’ van Kantar Public bleek dat ruim acht op de tien begunstigde makers aangeven dat zij hiermee een nieuw publiek hebben bereikt. In de zomer van 2023 hebben de bij het steunfonds betrokken cbo’s een bidbook uitgebracht aan OCW met projecten die zich structureel voor deze wijze van directe steun lenen. Een besluit hierover is aan het nieuwe kabinet.

Impuls voor geschillencommissie auteurscontractenrecht

De Federatie Auteursrechtbelangen heeft het reglement van de Geschillencommissie auteurscontractenrecht aangepast door de drempel tot collectieve aansluiting van exploitanten weg te nemen en het mogelijk te maken dat klachten niet alleen anoniem, maar ook door organisaties van rechthebbenden kunnen worden ingediend. De geschillencommissie gaat zich primair op bemiddeling richten. Het ministerie van OCW heeft vanaf 2024 de vaste lasten van deze geschillencommissie op zich genomen. Via VOI©E worden de zaaksgerelateerde kosten gefinancierd, zodat de toegang tot de geschillencommissie laagdrempelig blijft. Inmiddels zijn de muziekuitgevers, de publieke omroepen en de bij de NVPI aangesloten Nederlandse muziekmaatschappijen collectief aangesloten. Naar verwachting volgen dit jaar meer collectieve aansluitingen. Hoe deze geschillenbeslechting in zijn werk gaat, is opgenomen in de nieuwe brochure van deze geschillencommissie.

Meer informatie

In het bestuursverslag 2023 van VOI©E en het jaarverslag 2023 van de Federatie Auteursrechtbelangen kunt u meer lezen over deze en andere activiteiten van deze koepelorganisaties voor rechthebbenden.
Het jaarverslag van de Federatie gaat nader in op de ontwikkelingen in wetgeving, met name het auteurscontractenrecht, de activiteiten met en van Platform ACCT, voorlichting, contacten met de overheid, het Steunfonds Rechtensector, de Taskforce culturele en creatieve sector, het onderwijsproject, de collectieve handhaving door BREIN en de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht.
Op 9 september aanstaande staan we in de Koninklijke Schouwburg stil bij het veertigjarig bestaan van Auteursrechtbelangen en het vijfentwintigjarig bestaan van BREIN en het afscheid van Tim Kuik. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij het secretariaat van VOI©E als dat nog niet is gedaan.

21-06-2024