VOI©E en Federatie Auteursrechtbelangen brengen jaarverslagen 2022 uit

Na de twee COVID 19-jaren kon de sector in 2022 weer opereren als vanouds. Corona heeft wel diepe sporen getrokken; de Federatie Auteursrechtbelangen heeft onder meer met het Steunfonds Rechtensector, uitgevoerd door de VOI©E-leden, een wezenlijke bijdrage aan de sector kunnen leveren. Na een eerste evaluatie in 2022 is gebleken dat het geld goed terecht is gekomen.
Good governance
Er zijn goede stappen gezet om de governance in de sector verder te professionaliseren. Sinds 2021 onderschrijven de VOI©E-leden de Governance Code CBO’s. Daarnaast heeft VOI©E in samenwerking met crmLiNK een basiscursus good governance ontwikkeld voor (potentiële) leden van toezichthoudende organen bij de CBO’s. In 2022 zijn de eerste drie groepen cursisten gecertificeerd. Het oordeel van de cursisten over de cursus is zeer positief; deze wordt ook in 2023 weer aangeboden.
Nauwelijks klachten over functioneren collectief beheer
Door goede procedures en kwaliteitsverbeteringen is het aantal klachten bij CBO’s zeer gering. In de twaalf jaar dat de Geschillencommissie Auteursrechten bestaat zijn er slechts drie uitspraken gedaan en is er tweemaal op verzoek van de rechter een deskundigenbericht opgesteld ten behoeve van een zaak over de billijkheid van de hoogte van een vergoeding. Een daarvan was in het afgelopen jaar. 
Beëindiging van het CBO-Keurmerk
Inmiddels zijn de meeste keurmerknormen in de wet opgenomen en heeft het geen zin daarop dubbele controle te laten uitoefenen. Het keurmerk had een goed instrument kunnen zijn voor een efficiëntere toetsingspraktijk en een beperking van administratieve lasten, maar dan had het CvTA dat onderdeel moeten maken van zijn toetsingskader. Nadat het CvTA had aangegeven het keurmerk geen rol te laten spelen in zijn beleids- en toetsingskader, hebben de VOI©E-leden besloten per 1 januari 2023 te stoppen met het CBO-Keurmerk. Tot en met 2022 verkregen CBO’s het CBO-keurmerk als ze aan strikte voorwaarden voldeden na een onafhankelijke jaarlijkse toetsing en een bindend besluit door het Keurmerkinstituut. In 2022 waren alle VOI©E-leden gerechtigd het certificaat te voeren tot in het najaar van 2023. 
Kwartaaloverleg met de ministeries
De Federatie Auteursrechtbelangen, waarvan VOI©E samen met Platform Makers en Platform Creatieve Media Industrie de pijlers vormt, voerde ook in 2022 elk kwartaal een overleg met de bij auteursrecht en naburige rechten betrokken beleidsambtenaren van de ministeries van J&V, EZK en OCW. Belangrijke gespreksonderwerpen waren de evaluatie van het auteurscontractenrecht, in het bijzonder het filmcontractenrecht, de reparatie van het RAAP-PPI arrest in het belang van naburig rechthebbenden, de implementatie van de Digital Services Act, de invulling van artikel 17 auteursrechtrichtlijn en de evaluatie van de richtlijn collectief beheer.
Steunfonds Rechtensector doeltreffend
In 2020 is door de Federatie Auteursrechtbelangen het Steunfonds Rechtensector opgericht om creatieve makers te steunen bij de totstandbrenging van (nieuwe) werken in een door de coronamaatregelen zwaar getroffen sector. De organisatie en uitvoering van het steunfonds verloopt via VOI©E. De doeltreffendheid van de door Buma, Sena, Lira, Norma, Vevam en Pictoright uitgevoerde projecten in het kader van het steunfonds was in het voorjaar van 2022 aanleiding voor de staatssecretaris van OCW om opnieuw een bedrag van 10 miljoen euro ter beschikking te stellen. 
Succesvolle onderwijscampagne
In het kader van het onderwijsprogramma dat VOI©E uitvoert onder de auspiciën van de Federatie Auteursrechtbelangen is in het voorjaar van 2022 een succesvolle campagne uitgevoerd om met behulp van twee bekende influencers via social media het onderwijspakket verder onder de aandacht te brengen. De ontwikkeling van deze campagne is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van EUIPO.
Vergadering van Aangeslotenen Federatie Auteursrechtbelangen
In 2022 was het ook voor het eerst mogelijk om een ‘live’ Vergadering van Aangeslotenen te organiseren zoals was voorzien in de nieuwe statuten van de Federatie. Deze vond plaats op 14 juni 2022 in het Museum Beeld en Geluid in Den Haag. Het was een goed bezochte bijeenkomst waarin de stand van zaken met betrekking tot een aantal belangrijke dossiers is belicht met speciale aandacht voor het door de voorzitter van BREIN toegelichte handhavingsbeleid en boeiende presentaties van de partners in het onderwijsproject, Flavour en Striped Elephant.
Lopende dossiers en jaarverslagen
De stand van zaken bij de lopende dossiers van VOI©E vindt u hier.
Het bestuursverslag 2022 van VOI©E is hier in te zien.
Een mooi overzicht van alle ontwikkelingen op het terrein van auteursrechtbelangen in 2022 leest u in het jaarverslag van de Federatie Auteursrechtbelangen. 
Het prachtige meerjarenoverzicht van alle ontwikkelingen vanaf 1984 is nu tot met 2022 bijgewerkt.

30-06-2023