Voorlichting over auteursrecht voor kinderen krijgt boost door MediaMasters game

Een recordaantal van 182.500 leerlingen uit groep 7 en 8 - dat zijn ruim 8100 klassen - speelde dit jaar mee aan de serious game MediaMasters tijdens de Week van de Mediawijsheid die liep van 3 t/m 11 november. Dat is ruim de helft van alle groepen 7/8 in Nederland. Dankzij de door de Federatie Auteursrechtbelangen aangeleverde 'mediamissies' over auteursrecht in deze game, nam in die week ook het gebruik van de voorlichtingswebsite voor kinderen van de Federatie flink toe.
MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media. De klassen strijden om de titel 'Meest mediawijze klas van Nederland' en bouwen spelenderwijs basiskennis op over mediawijsheid. Daar sluit het thema auteursrecht goed op aan. De Federatie Auteursrechtbelangen is dan ook al sinds 2016 partner van het Netwerk Mediawijsheid en heeft ook dit jaar weer vragen aangeleverd die zijn verwerkt in de game MediaMasters.

Voor het beantwoorden van die vragen moesten de leerlingen dit keer onder meer de video 'Auteursrecht in 2 minuten' bekijken en een video over muziekles uit het lespakket Wijs met media omgaan dat de Federatie in samenwerking met KlasseTV heeft ontwikkeld. Op deze manier is wat extra aandacht voor het onderwijspakket gegenereerd. Ook zijn vragen gesteld over het gebruik van afbeeldingen die je op internet vindt, waarvoor de kinderen verwezen werden naar de website auteursrechtvoorjou.nl van de Federatie, het 'kleine broertje' van auteursrecht.nl.

Een videopresentatie over het totale onderwijspakket van de Federatie is hier te bekijken.

16-12-2022