Videopresentatie van onderwijsproject Federatie

De Federatie Auteursrechtbelangen heeft in de afgelopen jaren een veelzijdig pakket aan gratis onderwijsmateriaal voor de groepen 7 en 8 basisonderwijs laten ontwikkelen, waarin het belang van auteursrecht is verpakt in actuele thema’s passend in het aandachtsgebied mediawijsheid. Om te laten zien hoe dit is aangepakt en onder de aandacht van de juffen en meesters wordt gebracht, is een video gemaakt.
De video is gemaakt door oud-secretaris van de Federatie Willem Wanrooij, en voorzien van Engelstalige onderschriften zodat ook onze subsidiegever, European Union Intellectual Property Office (EUIPO) ons onderwijsproject beter begrijpt en deze informatie kan delen met andere landen als voorbeeld van een succesvolle campagne.

Nu de zomervakantie voor alle scholen is begonnen, is het weer tijd om de gebruikscijfers van het afgelopen schooljaar te inventariseren en te evalueren om te kijken waar we voor komend schooljaar verbeteringen kunnen aanbrengen. Het afgelopen schooljaar zijn veel lessen geschikt gemaakt voor onderwijs op afstand en zelfstandig werken en er is een nieuwe muziekles gemaakt met influencers Kalvijn en Blanks. Voor de social media campagne met Blanks en Kalvijn om aandacht voor ons onderwijsmateriaal te genereren is subsidie van de EUIPO ontvangen. Ook is op basis van de twee mini-games, de 'Copy Koppie quests', destijds ontwikkeld met steun van OCW in het kader van de Arbeidsmarktagenda voor de culturele en creatieve sector, een game ontwikkeld die klassikaal kan worden gespeeld.

De rode draad in de aanpak van de Federatie is het verpakken van de boodschap dat het auteursrecht van belang is voor makers en voor gebruikers, in thema’s die de leerkrachten van het basisonderwijs aanspreken omdat zij daar in het kader van mediawijsheid aandacht aan moeten besteden en omdat het voor de kinderen leuke en relevante (en gratis) lessen zijn. Om die leerkrachten te bereiken moet je aanwezig zijn op de kanalen waar zij gebruik van maken om zich te laten inspireren. Daar is de social media campagne, bedacht en uitgevoerd door Striped Elephant, op gericht.

Een overzicht van het onderwijsproject met de video 'Copyright in the Classroom' en ook de promo voor de nieuwe muziekles is hier te zien.

29-07-2022