De VOI©E-ledenvergadering heeft op 14 juni de jaarstukken 2021 goedgekeurd. Uit het verslag van het bestuur blijkt dat VOI©E-leden een belangrijke rol hebben kunnen spelen bij het uitvoeren van compensatieregelingen voor Corona-schade bij bedrijfsleven en rechthebbenden. Ook zijn goede stappen gezet in de professionalisering van het interne toezicht.
Compensatie voor Corona-schade
De VOI©E-leden Buma, Sena en Videma hebben ook in 2021 in goed overleg met de Commissie Auteursrecht van VNO-NCW / MKB Nederland (CAR) een compensatieregeling getroffen voor de sectoren in het bedrijfsleven die het meest te lijden hadden van de zware overheidsmaatregelen ter bestrijding van het Covid-19-virus.
De Federatie Auteursrechtbelangen heeft in 2020 het Steunfonds Rechtensector
opgericht om de totstandbrenging van (nieuwe) werken in de door de coronamaatregelen zwaar getroffen creatieve sector te stimuleren. De aan het steunfonds deelnemende VOI©E-leden (Buma, Sena, Lira, Vevam, Pictoright en Norma) hadden hiervoor 5 miljoen euro beschikbaar gesteld; dit bedrag is door de minister van OCW verdubbeld naar 10 miljoen euro. De organisatie van het steunfonds verloopt via VOI©E. De doeltreffendheid van de door de CBO’s uitgevoerde projecten, waardoor bijdragen aan nieuwe culturele
producten rechtstreeks bij de makers terecht komen, was aanleiding voor de minister van OCW om in 2021 extra steun van 10 miljoen euro aan het Steunfonds Rechtensector toe te zeggen. Wegens het succes en effectiviteit van deze steunmaatregelen ontving het Steunfonds in 2022 nog eens 10 miljoen subsidie.
Intern en extern toezicht op kwaliteit
CBO’s verkrijgen het CBO-keurmerk als ze aan strikte voorwaarden voldoen na een onafhankelijke jaarlijkse toetsing en een bindend besluit door het Keurmerkinstituut. In 2021 waren alle VOI©E-leden gerechtigd het certificaat te voeren. In de Algemene ledenvergadering in december is besloten per 1 januari 2022 een herzien CBO-Keurmerk in te voeren. Met het CvTA wordt nog overlegd over de inbedding van het keurmerk in het beleids- en toetsingskader. Dit alles in het kader van een efficiëntere toetsingspraktijk waarmee administratieve lasten kunnen worden beperkt, geen dubbelingen in controle en dus efficiënter intern en extern toezicht.
Met het CvTA is in het verslagjaar overleg gevoerd over meer efficiency en verlichting van het toezicht in relatie tot zelfregulering en over een beter alternatief voor de wettelijke kostennormering dan het benchmarkproject dat niet de gewenste resultaten opleverde. Met het CvTA is daartoe een uitbreiding van kengetallen in de periodieke rapportage aan het CvTA afgesproken. Tevens werkt VOI©E dit jaar aan het meer inzichtelijk maken van de belangrijkste collectieve geldstromen. Voorts is overleg gevoerd over het begrotingsbeleid van het CvTA in verband met de doorbelasting van kosten aan de CBO’s.
Per 1 januari 2021 is de nieuwe Governance Code CBO’s in werking is getreden voor meer maatwerk en transparantie behorend bij een professioneel intern toezicht door en voor rechthebbenden. Ter ondersteuning heeft VOI©E in samenwerking met crmLiNK een basiscursus good governance ontwikkeld voor (potentiële) leden van toezichthoudende organen bij de CBO’s. Begin 2022 zijn de eerste groepen cursisten gestart.
Geschillencommissie Auteursrechten
Door goede procedures en kwaliteitsverbeteringen is het aantal klachten bij CBO’s zeer gering. In de elf jaar dat de Geschillencommissie Auteursrechten bestaat zijn er slechts drie uitspraken gedaan. Tweemaal heeft de Geschillencommissie op verzoek van de rechter een deskundigenbericht opgesteld ten behoeve van een zaak over de billijkheid van de hoogte van een vergoeding. Per 1 april dit jaar is de geschillencommissie door de wetgever aangewezen om eventuele geschillen tussen Buma en online muziekaanbieders in behandeling te kunnen nemen. Deze aanpassing vormde een goede aanleiding het regelement te evalueren en op enkele punten te verbeteren.
Lees het VOI©E bestuursverslag 2021
hier.
17-06-2022