De redactie van VOI©Email wenst u een gelukkig nieuwjaar. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar kunt u nog eens rustig de revue laten passeren in het VOI©Email jaaroverzicht 2024.
8 januari – Rechtszaak schrijvers tegen Microsoft en OpenAI
Twee Amerikaanse non-fictieschrijvers, Nicholas Basbanes en Nicholas Gage, hebben een class-action claim ingediend tegen Microsoft en OpenAI wegens schending van auteursrechten door hun werken te gebruiken voor de ontwikkeling van AI-modellen. Volgens de auteurs zijn hun werken systematisch door beide techbedrijven beroofd van inhoud.
9 januari – KB beperkt toegang collecties voor trainen commerciële AI
De KB wil niet dat commerciële bedrijven zonder toestemming digitale bronnen gebruiken voor het trainen van AI. Dit past niet bij de AI-principes die de KB heeft opgesteld. De KB heeft inmiddels maatregelen genomen om dit gebruik te beperken.
18 januari – Kabinet presenteert visie op generatieve AI
Het Nederlandse kabinet presenteert vandaag als een van de eerste EU-lidstaten een visie op generatieve AI. In de visie benadrukt het kabinet het belang van het ondernemen van actie met het oog op de mogelijkheden en uitdagingen van deze disruptieve en tegelijk kansrijke technologie.
25 januari – De arbeidsmarktpositie van zzp'ers in de culturele en creatieve sector
De Boekmanstichting presenteert 'De arbeidsmarktpositie van zzp'ers in de culturele en creatieve sector'. Deze nieuwe verkenning wil een beeld schetsen van wat we wel en wat we (nog) weten over de arbeidsmarktpositie van zzp'ers in de sector. Die behoefte werd al in 2016 door de Raad voor Cultuur en SER verwoord en is sindsdien – zeker na de coronacrisis vanaf 2020 en de recente inflatietrends – steeds urgenter geworden.
26 januari – VOI©E biedt inzicht in collectieve geldstromen
VOI©E presenteert op haar website een schematisch inzicht in de collectieve incasso van gelden tot en met de verdeling aan rechthebbenden. Per geldstroom kan worden gevolgd hoeveel is geïncasseerd, welke kosten zijn gemaakt, of en hoeveel geld wordt besteed voor het algemeen belang van een groep rechthebbenden, hoeveel wordt verdeeld via buitenlandse cbo's en welk aandeel rechtstreeks wordt uitgekeerd aan rechthebbenden.
1 februari – Rapport over muziek en AI van GEMA en SACEM
De Duitse en Franse organisaties voor belangenbehartiging van muziekmakers, GEMA en SACEM, hebben een rapport over muziek en AI gepubliceerd, gebaseerd op een enquête onder 15.000 leden, waaronder songwriters en uitgevers. Daaruit blijkt dat steeds meer muzikanten zich bezorgd maken over de impact van AI.
4 februari – Europese lidstaten keuren AI Act goed
De AI Act heeft de goedkeuring gekregen van de verschillende lidstaten van de Europese Unie. Eerder probeerden Frankrijk, Duitsland en Italië nog via een onderling akkoord de inhoud van de AI Act af te zwakken. De tekst wordt vervolgens voorgelegd aan het Europees Parlement.
7 februari – Sena | Update Atresmedia: Definitieve overeenstemming 2024
De overeenkomsten met RTL Nederland en Talpa TV zijn getekend. Daarmee zijn ook de afspraken voor het muziekgebruik op de televisiezenders van beide organisaties voor het gebruiksjaar 2024 definitief geworden.
16 februari – NVPI introduceert nieuwe namen: NVPI Film en NVPI Muziek
NVPI is de koepel van twee verenigingen, die van filmdistributeurs en die van distributeurs en producenten van muziek. De filmdistributeurs, voorheen verenigd onder de naam FDN, gaan verder als NVPI Film. De vereniging van muziekproducenten en -distributeurs, voorheen NVPI Audio, heet nu NVPI Muziek.
16 februari – Brief van de Federatie Auteursrechtbelangen aan de informateur
De Federatie Auteursrechtbelangen heeft namens de auteursrechtsector een brief aan de informateur gezonden waarin aandacht wordt gevraagd voor artificial intelligence (AI), onderzoek naar het economisch belang van de sector, de samenwerking met Platform ACCT, herijking van het toezicht op CBO's en een follow-up van Steunfonds Rechtensector.
17 februari – Online aanbieders moeten vanaf nu aan DSA voldoen
Online aanbieders die content van gebruikers opslaan, doorgeven of publiekelijk verspreiden moeten vanaf 17 februari 2024 voldoen aan de Digital Services Act (DSA). Zij moeten onder meer illegale content en desinformatie tegengaan, minderjarigen beschermen en transparantie bevorderen. Voor de 19 grootste online platforms en zoekmachines golden er al regels. In Nederland wordt de ACM aangewezen als digitaledienstencoördinator en toezichthouder; eerst moet echter de Nederlandse wet nog worden aangepast.
7 maart – DMA-verplichtingen treden in werking
Vanaf vandaag moeten alle door de Europese Commissie aangewezen ‘poortwachters’ voldoen aan de bepalingen van de Digital Markets Act (DMA).
13 maart – Regels voor artificiële intelligentie: EP keurt AI Act goed
Het Europees Parlement heeft ingestemd met de AI Act. De nieuwe regels hebben tot doel de grondrechten, de democratie, de rechtsstaat en de milieuduurzaamheid te beschermen tegen AI-systemen met een hoog risico en bevatten onder andere transparantievereisten. Zo moet informatie worden gepubliceerd over de content die gebruikt is voor training van de modellen en moeten kunstmatige of gemanipuleerde afbeeldingen, audiobestanden en video-inhoud (deepfakes) duidelijk als zodanig worden aangeduid.
15 maart – Blokkering shadow libraries bevolen
Op verzoek van Stichting BREIN heeft de Rechtbank Rotterdam bevolen de twee grootste illegale downloadplatforms voor ebooks te blokkeren, Library Genesis en Anna's Archive. Deze ‘shadow libraries’ stellen on demand gratis vele duizenden ongeautoriseerde kopieën van auteursrechtelijk beschermde boeken, tijdschriften en artikelen gratis ter beschikking. BREIN vraagt de blokkering door access providers conform het 'Convenant Blokkeren Websites'.
21 maart – Zweedse artiest behaalt 15 miljard streams via 706 alter ego's
Uit onderzoek van de Zweedse krant Dagens Nyheter blijkt dat één artiest verantwoordelijk is voor meer dan vijftien miljard streams. Dat heeft geleid tot een nieuwe opwinding over 'nepkunstenaars', die vaak een groot aantal pseudoniemen gebruiken om hun nummers naar de streamingdiensten te pushen.
21 maart – Deen krijgt celstraf voor sjoemelen met muziekstreams
Sjoemelen met muziekstreams: artiesten en platenmaatschappijen weten al jaren dat het gebeurt, maar voor het eerst heeft een rechter zich er nu over uitgesproken. Een 53-jarige man is in Denemarken veroordeeld tot anderhalf jaar cel vanwege fraude met muziekstreams.
21 maart – Bronzen Krokus voor Hester Wijminga
Hester Wijminga heeft op 21 maart bij haar afscheid als directeur van Stichting de Thuiskopie uit handen van VOICE-voorzitter Fred Teeven de Bronzen Krokus ontvangen voor haar grote inzet 22 jaar lang voor het realiseren, incasseren en verdelen van de thuiskopievergoeding voor alle in aanmerking komende rechthebbenden.
22 maart – Leidraad veilig en gezond werken audiovisuele sector is klaar
De Leidraad veilig en gezond werken audiovisuele sector omvat 37 uitgangspunten om de fysieke en psychosociale veiligheid te waarborgen van opdrachtnemers die betrokken zijn bij het maken van speelfilms, korte films, documentaires, animaties, series en innovatieve mediaproducties. In april 2024 wordt de Leidraad van kracht.
27 maart – Overkoepelend plan van aanpak sociale veiligheid publieke omroep: naar een nieuwe omgangscultuur
De omroepen en de NPO maken hun gezamenlijke plan van aanpak sociale veiligheid publieke omroep bekend. Het plan moet leiden tot een sociaal veilige omgangscultuur en een structurele gedragsverandering bij de landelijke publieke omroep. Staatssecretaris Gräper van OCW heeft alle verantwoordelijken bij de publieke omroep daartoe opgeroepen.
5 april – Steunfonds Rechtensector Fase III afgerond met steun aan achttienduizend makers
Alle creatieve projecten die gesteund zijn met gelden uit de derde fase van het Steunfonds Rechtensector zijn inmiddels afgerond. Via de zes deelnemende collectieve beheersorganisaties - BumaStemra, Sena, Pictoright, NORMA, Lira en VEVAM - en hun fondsen voor sociale, culturele en educatieve projecten zijn met de steun van OCW circa achttienduizend makers en uitvoerende kunstenaars bereikt. Dit keer was er bij alle deelfondsen extra aandacht voor jonge, startende makers.
12 april – Kunstenbond: zorgen van acteurs over verlies aan werk zijn terecht
Dat zelfs grote namen als Diederik Ebbinge niet veilig zijn voor AI, bleek toen bekend werd dat Aldi de samenwerking met de acteur, die tot voor kort de reclames van de supermarktketen insprak, stop zet om kosten te drukken. Uit onderzoek van de Kunstenbond uit 2023 bleek dat maar liefst 96% van haar achterban zich ernstige zorgen maakt over de effecten van AI op de werkgelegenheid in de sector.
15 april – Wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Auteurscontractenrecht naar Tweede Kamer
Op 15 april is het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Auteurscontractenrecht bij de Tweede Kamer ingediend. De Federatie Auteursrechtbelangen heeft de Vaste Commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer per brief om een voortvarende behandeling van het ingediende wetsvoorstel gevraagd met het oog op een spoedige inwerkingtreding daarvan.
19 april – Nieuwe regeling: bestsellervergoeding voor sessiemusici
De Kunstenbond, de NVPI en Sena hebben hun handtekening gezet onder een nieuwe regeling die ervoor zorgt dat sessiemuzikanten een extra vergoeding kunnen krijgen wanneer zij meewerken aan producties die in een jaar meer dan een miljoen keer gestreamd worden. Sena neemt de uitbetaling van deze vergoeding op zich.
25 april – Pictoright en Meta ontmoeten elkaar in de rechtbank
Pictoright heeft Meta, het bedrijf achter onder andere Facebook en Instagram, succesvol gedagvaard wegens auteursrechtinbreuk. Meta weerspreekt de klacht van Pictoright, maar de rechtbank heeft bepaald dat er op 19 september een zitting zal plaatsvinden bij de rechtbank in Amsterdam.
26 april – Google beschuldigd van massale auteursrechtschendingen
Een groep kunstenaars is in de VS een class action-zaak gestart tegen Google en Alphabet Inc. De kunstenaars stellen dat zij rechthebbenden zijn van een scala aan auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen, die zonder hun toestemming zou zijn gebruikt door Google om verschillende AI-producten te trainen, zoals Imagen, Imagen2 en Google Gemini.
1 mei – AP: scraping is bijna altijd illegaal
Scraping is het automatisch verzamelen en opslaan van informatie van het internet. Scraping door private partijen en particulieren is vrijwel nooit toegestaan. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een nieuwe handreiking. Private partijen kunnen in de praktijk scraping alleen legaal inzetten als ze dat zeer gericht doen.
3 mei – Eerste videoclip gemaakt door Open AI's Sora
Filmmaker Paul Trillo heeft zich op nieuw creatief terrein begeven met de release van de muziekvideo voor ‘Hardest Part’, de nieuwste single van de artiest Washed Out. Dit project onderscheidt zich als de eerste officieel opdrachtgegeven muziekvideo die gebruik maakt van OpenAI's geavanceerde generatieve AI-tool, Sora, die nog niet openbaar beschikbaar is.
21 mei – Europese Raad geeft groen licht aan AI Act
De Raad van de Europese Unie heeft een baanbrekende wet goedgekeurd om de regels rond artificial intelligence te harmoniseren, de zogenoemde AI Act. Het uitgangspunt bij de wetgeving is: hoe hoger het risico is dat de samenleving wordt geschaad, des te strenger de regels. Het is de eerste regulering van AI wereldwijd.
28 mei – Staatsblad | Implementatiebesluit toegankelijkheidsvoorschriften diensten die toegang geven tot audiovisuele mediadiensten
Het besluit betreft een strikte implementatie van de richtlijn en richt zich op diensten die toegang geven tot audiovisuele mediadiensten die na 28 juni 2025 aan consumenten worden verleend.
3 juni – Brede coalitie tegen hogere btw
Onder het motto 'Geen hogere btw - je belast er heel Nederland mee' roept een brede coalitie van organisaties uit de media, cultuur, sport en horeca de politiek op de voorgenomen btw-verhoging van tafel te halen. De btw-verhoging is onderdeel van het hoofdlijnenakkoord dat de formerende Kabinetspartijen op 16 mei hebben gepresenteerd.
5 juni – Staatsblad | Besluit toegankelijkheidsvoorschriften voor e-boekdiensten
Dit besluit bevat regels over toegankelijkheidsvoorschriften voor e-boekdiensten, ter implementatie van de bepalingen in de Europese Richtlijn (EU) 2019/882, die beoogt de toegankelijkheid van een aantal producten en diensten te verbeteren voor personen met een handicap of een functionele beperking.
11 juni – Boekenpetitie met ruim 285.000 handtekeningen overhandigd aan Tweede Kamerleden
Meer dan 285.000 Nederlanders tekenden inmiddels de boekenpetitie tegen de voorgenomen btw-verhoging op boeken. Op 11 juni werden die handtekeningen aan de Tweede Kamer overhandigd door initiatiefnemer Eveline Aendekerk, directeur CPNB. Uiteindelijk hebben meer dan 300.000 Nederlanders de petitie ondertekend.
13 juni – Nieuwe voorzitter, directeur en hoofd juridische zaken BREIN
In mei is Tim Kuik, 25 jaar lang directeur en boegbeeld van Stichting BREIN, met pensioen gegaan. Het vertrek van Tim Kuik betekent niet dat piraten vrij spel krijgen. Bastiaan van Ramshorst volgt Tim Kuik op als directeur, Fred Teeven is benoemd tot voorzitter van het bestuur en Birre Büller wordt het nieuwe hoofd juridische zaken.
13 juni - Fotograaf gediskwalificeerd na inzenden echte foto voor AI-wedstrijd
Een geestige omkering: een fotograaf is gediskwalificeerd bij fotowedstrijd 1839 Awards, nadat hij een echte foto instuurde voor de categorie AI-beeld. Fotograaf Miles Astray zegt dat hij wilde bewijzen dat de natuur nog steeds machines kan verslaan.
20 juni - Vlaamse AI-artieste brengt eerste album uit
Op het oog is het een aankondiging als zovelen: Marcy heeft haar debuutalbum Rise Up and Shine uitgebracht, vertelt ze op Instagram. Wat het nieuws bijzonder maakt, is dat de Vlaamse zangeres met een Spaanse achtergrond een kunstmatige intelligentie is.
25 juni - RIAA richt pijlen op Suno en Udio
De RIAA (Recording Industry Association of America) beschuldigt de AI-bedrijven Suno en Udio ervan grootschalig inbreuk te hebben gemaakt op auteursrechtelijk beschermde werken. Consumenten kunnen bij Suno en Udio muziek laten maken met behulp van AI. Volgens RIAA zouden de bedrijven zonder toestemming auteursrechtelijk beschermde werken op het internet hebben gebruikt om hun AI-modellen mee te trainen.
25 juni - Publieke omroep en AV-producenten ondertekenen samenwerkingscode
De NPO, de omroepen en de Nederlandse audiovisuele producenten, verenigd in NCP en NAPA, hebben een samenwerkingscode ondertekend met afspraken over een sociaal veilige werkomgeving, een eerlijke beloning en een duurzame manier van produceren bij het maken van programma’s voor de publieke omroep.
27 juni – Protocol omgaan met gebruikers voor markt-cbo's
VNO-NCW, MKB-Nederland en VOI©E hebben de gezamenlijk uitgewerkte en objectief toetsbare normen die zien op de relatie van de markt-cbo's met gebruikers en betalingsplichtigen, opgenomen in een nieuw 'Protocol omgaan met gebruikers voor markt-cbo's'.
3 juli – Voltallige oppositie roept kabinet op btw-verhoging kranten in te trekken
In het Tweede Kamerdebat op 3 juli over de regeringsverklaring steunden alle oppositiepartijen een motie om de verhoging het btw-tarief op kranten en boeken in te trekken en te zoeken naar alternatieve dekking. In aanloop naar het debat heeft het brede bondgenootschap van organisaties uit de cultuur, sport, media, boeken, evenementen en horeca hierover een brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd.
9 juli – Lira, Pictoright en de Koninklijke Bibliotheek tekenen nieuwe overeenkomst
Lira, Pictoright en de Koninklijke Bibliotheek hebben op 9 juli een nieuwe overeenkomst getekend met betrekking tot het online zetten van kranten en tijdschriften die niet meer in de handel zijn. Het is een nationale koepelovereenkomst geworden zodat ook andere Nederlandse erfgoedinstellingen kunnen toetreden. De overeenkomst gaat in op 1 januari 2025.
12 juli – Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het HvJEU over offline streaming copies
In zijn arrest van 12 juli 2024 in de zaak Thuiskopie en SONT vs. HP c.s. heeft de HR vragen van uitleg gesteld aan het Europese Hof van Justitie. Het draait om de vraag of een 'offline streaming copy' van auteursrechtelijk beschermd werk kan worden aangemerkt als een thuiskopie in de zin van art. 16c lid 1 Aw.
18 juli – DPG Media, RTL Nederland Holding en RTL Nederland Media Services vragen een vergunning aan voor overname (concentratiemelding)
De ondernemingen hebben de voorgenomen overname op 7 februari 2024 gemeld aan de ACM. Op 17 mei 2024 heeft de ACM besloten dat er een vergunning nodig is voor deze overname omdat de overname mogelijk een negatieve invloed heeft op de concurrentie.
24 juli – Uitspraak Rb. Midden-Nederland in zaak Sena vs. Ziggo
De zaak draait om de vraag of Ziggo een vergoeding moet betalen voor het uitzenden van audiovisuele werken/synchronisaties, d.w.z. combinaties van beeld en muziek.
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt (in eerste aanleg) dat Ziggo aan Sena geen vergoeding hoeft te betalen op basis van artikel 7 WNR, maar wel op basis van artikel 2 WNR voor uitvoerend artiesten. Om die reden is Ziggo vanaf 1 april 2022 de helft van de vergoeding op grond van de kaderovereenkomst verschuldigd. De restitutieclaim van Ziggo over de periode voorafgaand aan april 2022 is afgewezen.
26 juli – Stemacteurs staken na mislukte onderhandelingen gamestudio's en uitgevers
De Amerikaanse acteursvakbond SAG-Aftra gaat staken omdat ze voor stemacteurs in Hollywood geen akkoord heeft kunnen bereiken met verschillende gamestudio's en uitgevers, waaronder Electronic Arts en Ubisoft, over het gebruik van AI.
1 augustus – Europese AI-verordening treedt in werking
Om ervoor te zorgen dat AI (kunstmatige intelligentie) veilig en betrouwbaar wordt ontwikkeld en toegepast, is per 1 augustus in de Europese Unie de AI-verordening in werking getreden. Dit zijn Europese eisen en kaders voor AI om van de (economische) kansen van AI te kunnen profiteren, terwijl de risico's van AI-systemen en toepassingen worden aangepakt en de ontwikkeling van betrouwbare AI wordt gestimuleerd.
13 augustus – BREIN haalt Artificial Intelligence dataset offline
Stichting BREIN heeft een grote Nederlandstalige dataset offline gehaald die werd gebruikt om kunstmatige intelligentie (AI) modellen te trainen. De dataset bestond uit illegale kopieën van tienduizenden boeken, miljoenen regels uit nieuwsartikelen van websites zoals nu.nl en ondertitels van talloze films en tv-series uit illegale bron.
16 augustus – Briene Zijlmans nieuwe directeur Stichting De Thuiskopie
Na het vertrek van Hester Wijminga begin dit jaar heeft Paul Solleveld de taak op zich genomen om als a.i. directeur een aantal zaken waar te nemen totdat er een nieuwe opvolger is gevonden. Deze is gevonden in de persoon van Briene Zijlmans, die op 16 augustus is gestart als nieuwe directeur van Stichting De Thuiskopie.
30 augustus - Grootste piraterij-netwerk van films en tv opgerold
Onder druk van de Alliance for Creativity and Entertainment (ACE), een groep van ruim 30 grote entertainmentbedrijven, is het netwerk achter illegale streamingdiensten als Fmovies, Aniwave en meer in één keer opgerold. De nu opgerolde organisatie had volgens ACE 6,7 miljard bezoeken tussen januari 2023 en juni 2024.
5 september – Eerste internationale AI-verdrag ondertekend in Vilnius
De Verenigde Staten, de Europese Unie en verschillende andere landen hebben tijdens een conferentie in Vilnius het eerste juridisch bindende internationale verdrag getekend voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Het verdrag moet innovatie aanjagen, maar tegelijkertijd mogelijke risico's voor mensenrechten, de democratie en de rechtstaat beheersen.
5 september – Internet Archive verliest beroepszaak, mocht geen e-boeken uitlenen
Het Internet Archive doet wat de naam zegt: het is een archief van het internet. Hier worden websites bewaard, maar ook boeken en muziek. Het archief, dat zichzelf als een bibliotheek ziet, moest vorig jaar zo'n 500.000 boeken verwijderen. Het is tegen dat besluit in beroep gegaan, maar een hogerberoepsrechter heeft de aanklagers van het Internet Archive in het gelijk gesteld.
9 september – 40 jaar Auteursrechtbelangen - 25 jaar BREIN
Veertig jaar geleden werd stichting Auteursrechtbelangen opgericht en 25 jaar geleden stichting BREIN voor de gezamenlijke belangen bij het auteursrecht en de naburige rechten en de handhaving daarvan. In de Koninklijke Schouwburg van Den Haag werd aan de meer dan 150 aanwezigen een interessant en feestelijk programma gepresenteerd. Alle aanwezigen ontvingen een exemplaar van de bundel 'Transparantie over exploitatiecontracten’, uitgegeven in samenwerking met uitgeverij Boom. Als jubileumcadeau aan alle auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten en andere belangstellenden biedt de Federatie de bundel ook gratis in open access aan.
9 september – Bronzen Krokus voor Paul Solleveld
Paul Solleveld heeft uit handen van Fred Teeven de Bronzen Krokus van het Lange Voorhout, gemaakt door beeldend kunstenaar Loek Bos, gekregen voor zijn grote verdienste voor het gezamenlijke belang van rechthebbenden.
9 september – Koninklijke onderscheiding en Bronzen Krokus voor Tim Kuik
Fred Teeven reikte, als voorzitter van stichting BREIN, bij gelegenheid van de viering van het 25-jarig jubileum op 9 september de Bronzen Krokus van het Lange Voorhout uit aan Tim Kuik voor zijn grote verdienste in de strijd tegen piraterij. De apotheose van de jubileumviering was het optreden van Hein van der Loo, burgemeester van Almere, met de mededeling dat het Zijn Majesteit de Koning heeft behaagd Tim Kuik te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
9 september - Amerikaan aangeklaagd voor miljoenenfraude met AI-muziek
Een 52-jarige Amerikaan wordt aangeklaagd omdat hij fraude heeft gepleegd met behulp van AI-muziek. De man zou bots hebben gebruikt om nummers veelvuldig te laten afspelen en royalty's op te strijken. Volgens Amerikaanse media leverde hem dat meer dan 10 miljoen dollar op.
8 oktober – Staatscourant | Besluit SONT tarieven en voorwerpen thuiskopievergoeding 2025
De Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) heeft de hoogte van de nieuwe tarieven voor de thuiskopievergoeding vastgesteld voor het jaar 2025. De SONT kiest voor een verlenging van het tarievenbesluit 2023-2024, omdat er nog geen juridische duidelijkheid is rond de vergoedingsplicht bij ‘offline streaming copies’. Daarover heeft de Hoge Raad in augustus 2024 prejudiciële vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie.
15 oktober - Nieuwe portal Wijs met media omgaan voor basisonderwijs
De Federatie Auteursrechtbelangen heeft voor het gratis lespakket voor de groepen 7 en 8 basisonderwijs een nieuwe portal: wijsmetmediaomgaan.nl. Het lesmateriaal is vernieuwd. De lessen zijn ook beschikbaar op het leerplatform voor het basisonderwijs Gynzy. Via een social media campagne van Striped Elephant wordt gedurende het schooljaar gekoppeld aan de actualiteit de aandacht van de docenten op de lessen gevestigd.
18 oktober – RAAP toeslag blijft van kracht
Het convenant van Sena met VNO-NCW en MKB-Nederland, waarbij een toeslag van 26,6% op de tarieven wordt toegepast, is met een jaar verlengd.
1 november - Odido bevolen TorrentGalaxy te blokkeren
Op 1 november heeft de rechtbank Rotterdam, op verzoek van BREIN, Odido bevolen de toegang tot de evident illegale bittorrent website TorrentGalaxy te blokkeren omdat deze op grote schaal inbreuk maakt op auteursrechten. De dienst weigerde te voldoen aan BREIN’s verzoeken en zal daarom nu door de Nederlandse access providers conform het Convenant Blokkeren Websites geblokkeerd worden.
14 november – Btw-verhoging op cultuur wordt
Tijdens het debat over het Belastingplan 2025 heeft minister Heinen van Financiën zich verplicht samen met de coalitie en oppositie te zoeken naar een alternatief voor de btw-verhoging op cultuur, sport en media. Dit betekent nog niet dat de maatregel van tafel is. In aanloop naar de voorjaarsnota zal worden gezocht naar alternatieven om de btw-verhoging terug te kunnen draaien.
20 november - Tussenvonnis: Meta dient beeldmakers vanaf juni 2021 te betalen
De Rechtbank Amsterdam oordeelt in een tussenvonnis in de zaak tussen Pictoright en Meta, dat Meta een licentie nodig heeft onder de DSM-richtlijn. De vraag is nog hoe de vergoeding berekend moet worden. Als daar met behulp van deskundigen meer duidelijkheid over is gekomen, kunnen partijen verder onderhandelen over een licentie. Afhankelijk van hoe dat verloopt zal de rechtbank zo nodig eindvonnis wijzen.
20 november – Verlenging concessieperiode landelijke publieke omroep met twee jaar
Minister Bruins van Cultuur en Media wil de huidige concessieperiode van de landelijke publieke omroep met twee jaar verlengen. Hiervoor is een wetswijziging nodig. De huidige periode loopt tot en met 2026. De extra tijd wordt door Tweede Kamer en Kabinet gebruikt om te beslissen over een herziening van het landelijke publieke omroepbestel.
27 november – Europese politiediensten halen IPTV-dienst met 22 miljoen gebruikers offline
Europese politiediensten hebben een illegale IPTV-dienst offline gehaald die films en tv-series van ruim 2500 tv-kanalen en diensten verspreidde en wereldwijd ruim 22 miljoen gebruikers had. Volgens de politiediensten bevindt in ieder geval één verdachte zich in Nederland. In Nederland zijn ook servers van de dienst in beslag genomen.
2 december - BumaStemra, Sena en NVPI Muziek organiseren Congres ‘AI & de muziekindustrie’
AI: een vloek of een zegen voor de muziekindustrie? Dat was de centrale vraag tijdens het congres AI en de muziekindustrie op 2 december in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. bracht artiesten, componisten en andere rechthebbenden samen om de invloed van kunstmatige intelligentie op muziek te bespreken. Het druk bezochte evenement werd georganiseerd door BumaStemra, Sena en NVPI Muziek.
5 december - Wetsvoorstel versterking auteurscontractenrecht aangenomen door Tweede Kamer
Het wetsvoorstel versterking auteurscontractenrecht is op 5 december door de Tweede Kamer zonder stemming aangenomen. Het wetsvoorstel is momenteel in behandeling bij de Eerste Kamer en zal naar verwachting op 1 juli 2025 in werking treden.
17 december – Belastingplan 2025: overgangsregeling voor btw-tarief op logies en btw-tarief op cultuur, sport en media
Het Belastingplan 2025 bevat een maatregel waarmee de btw op logies en de btw op cultuur, sport en media per 1 januari 2026 omhoog gaat van 9% naar 21%. Daarnaast geldt een overgangsregeling. Er wordt op dit moment nog onderzoek gedaan naar een alternatieve maatregel voor de btw-verhoging op cultuur, sport en media.
18 december – Kunst Klaagt Aan: rechter verwijst naar politiek
De Kunstenbond spande in 2022 een zaak aan tegen de Staat omdat zij van mening is dat culturele zzp’ers onevenredig hard geraakt zijn door de coronamaatregelen en onvoldoende gesteund. De rechtbank bevestigt nu dat deze groep flinke schade heeft geleden door de coronamaatregelen, maar komt niet tot financiële compensatie omdat het een politieke keuze zou zijn hoe de lasten over de samenleving worden verdeeld.