VOI©E biedt inzicht in collectieve geldstromen

Met gepaste trots presenteert VOI©E, de brancheorganisatie van collectieve beheersorganisaties (cbo’s), schematisch inzicht in de collectieve incasso van gelden tot en met de verdeling aan rechthebbenden. Per geldstroom kan worden gevolgd hoeveel is geïncasseerd, welke kosten zijn gemaakt, of en hoeveel geld wordt besteed voor het algemeen belang van de betreffende groep rechthebbenden, hoeveel wordt verdeeld via buitenlandse cbo’s en welk aandeel rechtstreeks door de Nederlandse cbo’s wordt uitgekeerd aan welke rechthebbenden. 

Complex ten behoeve van de eenvoud

De organisatie van de incasso en de verdeling van collectief geïncasseerde gelden oogt complex, maar is in Nederland zodanig georganiseerd dat niet alleen de gebruikers van de werken van rechthebbenden met hooguit enkele cbo’s te maken hebben, maar ook de rechthebbenden hun aandeel in de vergoeding ontvangen van één of hooguit enkele cbo’s. Mede op verzoek van het College van Toezicht Auteursrechten (CvTA) is het afgelopen jaar in samenwerking met de financiële specialisten van de cbo’s hard gewerkt om die complexe organisatie inzichtelijk te maken voor alle belanghebbenden. Om dit product tot stand te brengen is fijn samengewerkt met Tjep's digital agency.
Het CvTA heeft aangegeven blij te zijn met het resultaat.

Zeven geldstromen

Er zijn zeven “geldstromen” in kaart gebracht die samen circa 98% van de totale collectieve incasso in Nederland omvatten. Het schema “Uitleg geldstromen” laat eerst zien wat die geldstromen omvatten, door en via welke cbo’s deze geïncasseerd en verdeeld worden en aan welke groepen rechthebbenden. Dat betreft de geldstromen: Muziekgebruik; Reprorecht; Leenrecht; Doorgifte films en tv-programma's / VOD; Gebruik in onderwijspublicaties; Zakelijk tv-gebruik; en Thuiskopie.
Sommige cbo’s incasseren en verdelen rechtstreeks aan rechthebbenden, zoals Buma en Sena, sommige incasserende cbo’s laten de verdeling volledig over aan cbo’s die de groep rechthebbenden vertegenwoordigen waarvoor het geld is bestemd, zoals Leenrecht, Reprorecht en Thuiskopie en weer anderen verdelen zowel rechtstreeks aan rechthebbenden als deels via andere cbo’s.
Het schema “Van incasso naar verdeling onder rechthebbenden” maakt dit proces voor elke geldstroom inzichtelijk.
De door de cbo’s aangeleverde cijfers zijn gebaseerd op de transparantieverslagen 2022, waarbij ten behoeve van het overzicht als vereenvoudiging is gehanteerd dat (alleen) de incasso 2022 in 2022 volledig is verdeeld. Dit houdt geen rekening met de praktijk dat een deel van de gelden nog in reserve blijft en ook gelden kunnen zijn verdeeld die in eerdere jaren zijn geïncasseerd. Voor het inzicht in het verloop van de gelden is dit ook geen bezwaar, want aangenomen kan worden dat gereserveerde gelden langs dezelfde weg met vergelijkbare inhoudingen verdeeld worden. Bij iedere cbo wordt bovendien verwezen naar hun website voor nadere toelichting en de cijfers van dat jaar en wordt het incasso-overzicht conform het betreffende transparantieverslag gepresenteerd.

Aanwijzingen voor gebruik

Alle data zijn per geldstroom aanklikbaar via drie of vier ingangen.
Aan de linkerzijde de cijfers van de incasso, met de totaaloverzichten per geldstroom van alle inhoudingen en verdelingen, inclusief de cijfers van cbo’s als deze een deel van de verdeling op zich hebben genomen.
In het midden informatie over de verdeling via een of meer cbo’s en aan de rechterkant van het schema de ingang via de groepen rechthebbenden. Daar wordt per groep rechthebbenden inzicht gegeven in de omvang en herkomst van de ontvangen gelden.
Alle gekleurde ‘balken’ zijn aanklikbaar. Als je met de cursor op een weergegeven geldstroom gaat staan, verschijnt het geïncasseerde of verdeelde bedrag in beeld (bij de verdeling met de bestemming van het betreffende bedrag) en kan je dus ook op die manier een geldstroom volgen.

> naar het geldstromenoverzicht

26-01-2024