Protocol omgaan met gebruikers voor markt-cbo’s

VNO-NCW, MKB-Nederland en VOI©E hebben de gezamenlijk uitgewerkte en objectief toetsbare normen die zien op de relatie van de markt-cbo’s met gebruikers en betalingsplichtigen opgenomen in een nieuw ‘Protocol omgaan met gebruikers voor markt-cbo’s’.
VOI©E is gestopt met het samen met VNO-NCW en MKB-Nederland ontwikkelde CBO-Keurmerk, dat van 2011 tot en met 2023 aan collectieve beheersorganisaties (cbo’s) werd verleend. Door diverse wetswijzigingen was de overlap groot tussen de Keurmerkcriteria en de wettelijke normen, terwijl het College van Toezicht Auteursrechten (CvTA) voor zijn toezicht geen gebruik maakte van de keurmerkaudits.
Omdat VNO-NCW, MKB-Nederland en VOI©E hechten aan behoud van de gezamenlijk uitgewerkte en objectief toetsbare normen die zien op de relatie van de markt-cbo’s met gebruikers en betalingsplichtigen, zijn deze normen nu opgenomen in het ‘Protocol omgaan met gebruikers voor markt-cbo’s’.
De markt-cbo’s zijn de vier cbo’s die vergoedingen in rekening brengen aan een dermate groot aantal ondernemingen dat hierover periodiek overleg plaatsvindt met de Expertcommissie auteursrecht van VNO-NCW en MKB-Nederland (de CAR): Buma, Sena, Videma en Reprorecht.

De afspraken die in het protocol zijn opgenomen behelzen het transparant en servicegericht informeren van het betalingsplichtige bedrijfsleven en een zorgvuldige procedure voor het vaststellen van tarieven en tariefgrondslagen met inachtneming van het sinds 2010 van kracht zijnde Onderhandelingsprotocol van partijen.
Daarnaast zijn er afspraken over omgaan met adres- en gebruiksgegevens, de gezamenlijke factuur op verzoek en maatregelen om commentaren en klachten tijdig te behandelen. Ook de klachtenregeling over een in rekening gebrachte vergoeding, het voorportaal naar de Geschillencommissie Auteursrechten zakelijk, maakt uiteraard deel uit van het protocol.
De markt-cbo’s laten deze afspraken aan de hand van het normenkader, waarin is vastgelegd hoe en wat wordt gecontroleerd, door een compliance-officer controleren en maken daar een rapport voor de CAR over op. Deze rapportage wordt met de CAR besproken. In oktober vindt een eerste proef hiermee plaats.

Het Protocol omgaan met gebruikers voor markt-cbo’s is opgenomen als bijlage bij de laatste versie van het Onderhandelingsprotocol.

27-06-2024