Nieuwe portal Wijs met media omgaan voor basisonderwijs

De Federatie Auteursrechtbelangen heeft voor het gratis lespakket voor de groepen 7 en 8 basisonderwijs een nieuwe portal: wijsmetmediaomgaan.nl. Het lesmateriaal is vernieuwd. Binnenkort is er weer een Week van de Mediawijsheid.
In opdracht van de Federatie Auteursrechtbelangen is in de afgelopen jaren een collectie lessen ontwikkeld over auteursrecht voor leerlingen in de groepen 7 en 8 van de basisschool, verpakt in actuele thema’s in het aandachtsgebied mediawijsheid. Het lespakket was tot dit schooljaar beschikbaar op KlasseTV, maar dat platform hield op te bestaan. Daarop is besloten het lesmateriaal te vernieuwen met een nieuwe partner, Podium Bureau voor educatieve communicatie. Hiervoor is een nieuwe – eigen -portal gebouwd: www.wijsmetmediaomgaan.nl. De bestaande lessen over o.a. Hoe maak ik een hit, foto’s delen, sociale media en hoe maak ik een werkstuk hebben een nieuw jasje gekregen. Twee lessen zijn geheel vernieuwd met nieuw videomateriaal waarin een junior reporter op bezoek gaat bij auteur Maria Genova (over hacken, Ai en toch veilig online) en bij de hoofdredacteur van De Telegraaf over nepnieuws. Die nieuwe video’s zijn interactief voor bespreking in de klas aan de hand van een drietal vragen. Alle korte lessen zijn gemaakt voor het groepsgesprek met een drietal verdiepingslessen over de rechten van de maker, wat een gebruiker mag en een verdiepingsles over portretrecht. De trailer die Striped Elephant, verantwoordelijk voor al het videomateriaal en de social media campagne, zie je hier.

De lessen zijn ook beschikbaar op het leerplatform voor het basisonderwijs met digibordsoftware en lesstof Gynzy. De meeste lessen zijn ook geschikt gemaakt voor zelfstandig werken.
Via de social media campagne van Striped Elephant wordt gedurende het schooljaar gekoppeld aan de actualiteit de aandacht van de docenten op de lessen gevestigd, onder mee via het eigen kanaal “tips voor juf en meester” op Instagram en Facebook.
In het schooljaar 2021/2022 heeft de producent van HackShield, Flavour, de voor de Federatie gemaakte CopyKoppie quests geschikt gemaakt om in de klas te spelen, waardoor dit nog beter aansluit op ons onderwijsmateriaal en onze campagne.

Voor de Week van de Mediawijsheid (van 7 t/m 15 november) leveren wij als partner van Mediawijsheid.net voor de succesvolle landelijke klassenwedstijd Mediamasters drie mediaquiz vragen aan. Tijdens de Week van de Mediawijsheid strijden duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Zie hier de trailer van mediamasters 2024.
Via Nieuwsbegrip is nog steeds een les begrijpend lezen over vloggen mer een auteursrechtthema op twee leesniveaus beschikbaar, die het gehele schooljaar gebruikt wordt.

18-10-2024