Goed jaar voor collectief beheer biedt uitzicht op verbetering in 2024

Tijdens de druk bezochte nieuwjaarsreceptie van VOI©E kon voorzitter Fred Teeven in zijn nieuwjaars speech terugkijken op een goed jaar in onze sector en uitzicht op een mooie oogst in het nieuwe jaar.
De totale collectieve incasso steeg in 2022 met 18% naar een recordhoogte van ruim 564 miljoen euro; circa 13% daarvan zit dubbel in de ketens, dus netto gaat het ongeveer om een kleine 491 miljoen. De signalen over de ontwikkeling van de incasso in 2023 zijn positief.
Er was rust in de markt, de samenwerking binnen de Federatie verliep plezierig en constructief en dat gold ook voor het overleg met de ministeries en het College van Toezicht.
De Federatie en VOI©E kunnen terugkijken op mooie resultaten mogelijk gemaakt door het Steunfonds Rechtensector: meer dan 40.000 makers en uitvoerende kunstenaars die via collectieve beheersorganisaties geholpen zijn om nieuw werk te maken en een nieuw publiek te bereiken. De wens is dan ook neergelegd bij ministerie van OCW om dit in enigerlei vorm te kunnen voortzetten, maar we moeten even geduld hebben tot een nieuw kabinet.
De VOI©E-leden kregen ook in 2023 weer een goed rapport van het CvTA. Eind vorig jaar verscheen het rapport 15 jaar VOI©E, over de professionalisering van het collectief beheer sinds de oprichting van VOI©E in 2008. De naleving van de wet en governance zaken zijn steeds beter op orde en het wordt tijd om daarop ook het toezicht af te stemmen. Voorzitter van het CvTA Ad Koppejan heeft aangekondigd dat ook het College die mening is toegedaan en VOI©E kijkt er naar uit om daar samen met het College vorm aan te gaan geven. De ZBO-evaluatie van het College van Toezicht leidt dit jaar mogelijk ook tot nuttige aanbevelingen voor een nieuwe koers.
Lange tijd was de relatie tussen partijen die betrokken zijn bij de vergoedingsaanspraken van makers bij de exploitatie van film- en tv-werken een open wond in onze sector. Maar er wordt hard aan gewerkt om samen tot een toekomstbestendige regeling te komen en dat is natuurlijk altijd beter dan het aan de Kamer over te laten. Het nieuwe jaar zou mooi beginnen als dat binnenkort gaat lukken en de VOI©E-voorzitter wenste alle betrokkenen daarbij dan ook veel succes en wijsheid toe.
Verder kon Fred Teeven nog melden dat VOI©E onlangs een overeenkomst heeft gesloten met een nieuwe partner, Podium, die een nieuwe portal voor het onderwijsproject van de Federatie voor het bassionderwijs gaat bouwen, waardoor met ingang van het nieuwe schooljaar het lesmateriaal in een modern jasje kan worden aangeboden.
In overleg met het College is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de realisatie van het ambitieuze project om de collectieve geldstromen van incasso tot aan de rechthebbenden overzichtelijk in kaart te brengen. Fred Teeven verwacht dat VOI©E voor het einde van de maand januari de eerste versie kan publiceren. Bij de demoversies is al gebleken dat dit, ook voor mensen die al heel lang in onze sector werkzaam zijn, verhelderend is. Fred Teeven beveelt dan ook een ieder alvast van harte aan hier straks kennis van te gaan nemen.

12-01-2024