Nieuwjaarstoespraak VOI©E-voorzitter Fred Teeven

Na drie jaar was het gelukkig weer mogelijk de traditionele VOI©E nieuwjaars stamppotparty op te pakken. In zijn nieuwjaarstoespraak benadrukte voorzitter Fred Teeven het belang van gezamenlijk blijven optrekken.
Lichtpuntjes in zware coronaperiode
Veel rechthebbenden, voor wie de collectieve beheersorganisaties (CBO’s) werken, hebben het door corona zwaar gehad. Een lichtpuntje was dat de inkomsten uit collectief beheer gemiddeld – ook dat verschilt natuurlijk per sector en per rechthebbende – redelijk stabiel zijn gebleven. Met betrekking tot de totale som geld die via de VOI©E-leden leden loopt, is de totale incasso-opbrengst van ruim 450 miljoen euro in de jaren 2018 – 2020 nagenoeg gelijk gebleven en in 2021 met 4% licht gestegen. De verwachting is dat 2022 ook weer een lichte stijging laat zien.
Voor de rechthebbenden was ook een lichtpuntje dat de Federatie Auteursrechtbelangen uiteindelijk 25 miljoen euro cultuursubsidie van OCW heeft gekregen, waarmee de uitvoerende CBO’s creatieven die het lastig hadden aan nieuw werk konden zetten. Zoiets kan alleen worden bereikt als men gezamenlijk met elkaar optrekt.
Het gezamenlijk optrekken heeft er ook toe bijgedragen dat het in de markt redelijk rustig is en dat door de compensatieregelingen van de markt-CBO’s ook in de coronaperiode is gebleven.
Geen rustig bezit
Collectieve rechten zijn echter geen rustig bezit, vaak ook door ontwikkelingen die zich buiten de directe invloedsfeer afspelen, zoals Europese rechtspraak of nu de enorme inflatie. Ook dan helpt het vormen van een zo breed mogelijk front.
Voor het gezamenlijk optrekken is het altijd een uitdaging als de politiek zich moet bemoeien met een onderwerp waarbij onderling strijdige belangen spelen, zoals bij de herziening van het auteurscontractenrecht. Dan helpt het dat betrokkenen via de Federatie Auteursrechtbelangen en VOI©E ook gezamenlijk aan tafel zitten. Een gezamenlijk standpunt heeft in de politieke arena altijd de voorkeur, maar dan moeten de strijdende partijen er toch eerst samen uit zien te komen.
Door een strijdig belang heeft VOI©E voor het eerst sinds de oprichting in 2008 te maken gekregen met een opzegging van het lidmaatschap. Dat was een teleurstellend resultaat dat VOI©E ook zichzelf aanrekent. VOI©E gaat er de komende jaren alles aan doen om alle in Nederland actieve CBO’s aan zich te (blijven) binden, in hun belang en in het gezamenlijk belang bij het samen optrekken. 
Balans in toezicht
Nu het toezicht op collectief beheer voorlopig even niet op de politieke agenda staat, is het voor de CBO’s nu vooral zaak om samen met het College van Toezicht de juiste balans zien te vinden tussen scherp toezicht waar het moet en verlicht toezicht waar het kan. VOI©E trok tot dit jaar samen met het CvTA op met het instrument van het CBO-Keurmerk. Daar is nu een einde aan gekomen, dus nu is het zoeken naar een andere vorm van samenwerking. Het College zoekt daar zijn weg nog in en VOI©E wil daar graag bij helpen.
Evaluatie
2023 is daarmee ook het jaar van evaluatie: van de steunregelingen, van de organisatie van onze samenwerking en van de financiering van de collectieve activiteiten.
De creatieve sector mag trots zijn op wat BREIN heeft bereikt en blijft bereiken ter verbetering van het nalevingsklimaat in Nederland. Iedereen is er ook van overtuigd dat collectieve handhaving noodzakelijk is en het zorgdragen voor een stabiele financiering van BREIN is dan ook een van de prioriteiten van de Federatie Auteursrechtbelangen, waarvoor de medewerking van de CBO’s wordt gevraagd.

09-01-2023