Tien miljoen extra subsidie voor Steunfonds Rechtensector

Het ministerie van OCW stelt tien miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor het Steunfonds Rechtensector van de Federatie Auteursrechtbelangen. Hiermee komt het totaal beschikbare bedrag voor dit steunfonds uit op dertig miljoen euro.
Toen de rechtensector zwaar getroffen werd door de beperkingen die de coronacrisis met zich meebrengt, heeft de Federatie Auteursrechtbelangen in samenwerking met de collectieve beheersorganisaties Buma/Stemra, Sena, NORMA, Lira, VEVAM en Pictoright een Steunfonds Rechtensector opgericht om de voortgang van het creatieve proces te ondersteunen van makers, uitvoerende kunstenaars en muziekuitgevers en producenten. Het door voornoemde CBO’s daarvoor ingebrachte bedrag van vijf miljoen euro werd ‘gematched’ door de minister van OCW, waardoor een eerste ronde steun met een totaalbedrag van tien miljoen euro beschikbaar was. Vanwege de effectieve steun die direct bij de makers terecht komt, kende de minister in 2021 vanwege de voortdurende lockdown nog eens tien miljoen euro toe aan het Steunfonds Rechtensector. De Federatie Auteursrechtbelangen is blij met een nieuwe bijdrage van tien miljoen voor een derde ronde.

Uit het persbericht van staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media: "Sinds 26 januari zijn de deuren van de culturele en creatieve sector weer open, maar onder voorwaarden. Daarom trekt het kabinet, bovenop de eerdere steun van € 195,1 miljoen voor de periode vanaf 12 november, € 56,5 miljoen extra uit voor specifieke steun aan de sector voor de periode 1 februari tot en met 8 maart. Hiermee komt het totaal beschikbare bedrag voor dit vijfde steunpakket uit op € 251,6 miljoen. De coronacrisis blijft de culturele en creatieve sector hard raken. Naast de steun voor gesubsidieerde instellingen, is er daarom ook extra steun voor zzp'ers. Dat is hard nodig om hun kennis en kunde voor de sector te behouden. Er is € 10 miljoen voor het Steunfonds Rechtensector. Het doel van dit fonds is om makers en uitvoerende kunstenaars uit de gehele creatieve en culturele sector financieel te ondersteunen. Via eerdere rondes wist dit fonds duizenden makers te bereiken."
Daarnaast is ook € 3,5 miljoen uitgetrokken voor het Abraham Tuschinski Fonds om de productie van Nederlandse bioscoopfilms te ondersteunen en € 1,5 miljoen voor de Koninklijke Bibliotheek om tegemoet te komen aan de hoge vraag naar ebooks. Het bedrag is bestemd voor auteurs, vertalers, illustratoren en uitgevers vanwege de extra uitleningen van hun werken. De rest van de extra steun gaat naar de Rijkscultuurfondsen.

Op de website van het steunfonds kan informatie worden gevonden over de deelnemende fondsen en de projecten die zij hebben uitgevoerd. Komende weken zullen de deelnemende CBO’s hun nieuwe activiteitenplannen voor de nu mogelijk gemaakte derde ronde uitwerken en ter goedkeuring voorleggen aan het ministerie van OCW. De nieuwe subsidieprojecten kunnen dit voorjaar aan de makers worden aangeboden.

Op cultuurexplosie.nu is een overzicht te vinden van nieuwe werken die tot dusverre mede mogelijk gemaakt zijn met steun van het Steunfonds Rechtensector. Daar kunnen cultuurliefhebbers zich laten inspireren en aanmelden voor een gratis abonnement op de wekelijkse “cultuurshots” met nieuwe projecten die op deze website worden getoond.

04-02-2022