Standpunt CvTA over CBO-Keurmerk

Het CvTA heeft op verzoek van VOI©E zijn standpunt bepaald ten aanzien van het VOI©E CBO-Keurmerk. Het CvTA ziet in het keurmerk een nuttige, maar louter een de wet aanvullende rol en gaat andere mogelijkheden onderzoeken om tot verlicht toezicht te komen. VOI©E is verbaasd over deze onverwachte wending in het voorgenomen beleid van het CvTA en zal zich met de leden beraden op de volgende stappen.
VOI©E en het CvTA zijn al meer dan twee jaar met elkaar in gesprek over de vraag hoe het CBO-Keurmerk zich verhoudt tot de Wet Toezicht. Als doelstelling gold dat dit administratieve lasten voor de CBO’s zou moeten verlichten en dat het CvTA daarmee op effectieve en efficiënte wijze kan blijven voldoen aan zijn wettelijke taken. Voor de wijzigingswet van de Wet Toezicht die op 1 januari 2021 in werking is getreden, waarbij verlicht toezicht ter discussie stond, voorzag het College hierbij nog een belangrijke rol voor de interne toezichthouder binnen CBO’s in combinatie met het versterken van het instrumentarium van het CBO-Keurmerk. Het CvTA geeft nu de voorkeur aan een keurmerk dat zich alleen richt op onderwerpen waarover de wet zich niet met zoveel woorden uitspreekt. Het standpunt van het CvTA is hier te lezen.
VOI©E is verrast door deze koerswijzing van het College en verbaasd over de daarvoor gehanteerde argumenten. Na de zomer zal met de leden worden besproken wat dit betekent voor het beleid van VOI©E en de relatie met het CvTA.

14-07-2022