Jaarverslag 2021 Federatie Auteursrechtbelangen: steun voor rechthebbenden in moeilijk jaar

Het verslagjaar 2021 gaat de geschiedenis in als het tweede COVID-19 jaar. In economisch opzicht was het voor vele creatieve werkers en hun partners wederom een bijzonder zwaar jaar. Het steunfonds voor de rechtensector van de Federatie kon in 2021 wederom rekenen op steun van het Ministerie. Het jaarverslag biedt een overzicht van de ontwikkelingen in de gezamenlijke belangenbehartiging op het terrein van auteursrecht en naburige rechten.
De Federatie Auteursrechtbelangen is het samenwerkingsverband van drie aangesloten organisaties: Platform Makers, Platform Creatieve Media Industrie (PCMI) en VOI©E.
Het verslagjaar 2021 gaat de geschiedeins in als het tweede COVID-19 jaar. De crisis hield aan en maakte dat de creatieve sector goeddeels stilviel. In economisch opzicht was het voor vele creatieve werkers en hun partners wederom een bijzonder zwaar jaar. Het steunfonds voor de rechtensector van de Federatie kon in 2021 wederom rekenen op steun van het Ministerie, ditmaal van 10 miljoen Euro. Dit jaar is nog eens tien miljoen steun verleend aan projecten die momenteel door de deelnemende organisaties worden aangeboden. (voor meer info zie Auteursrechtnl > Federatie > Steunfonds Rechtensector.)

De Federatie voert periodiek overleg met de bij het auteursrecht betrokken drie ministeries over Europese en nationale wet- en regelgeving. Daarnaast participeert de Federatie in het Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (PACCT). De Federatie neemt deel in de werkgroep Auteursrecht en in drie sub-werkgroepen daarvan. Zo is er een werkgroep over promotie en bewustwording van auteurs- en aanverwante rechten. Daar wordt onder meer samen met OCW onderzoek voorbereid om het verdienvermogen van makers in kaart te brengen, als uitwerking van het brede onderzoek naar het economisch belang van auteursrecht dat hopelijk dit jaar door het ministerie van EZK wordt uitgevoerd.

EUIPO heeft in het verslagjaar aan de Federatie 60.000 euro subsidie beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van een social media campagne met de bekende influencers Kalvijn en Blanks om het onderwijsmateriaal breder onder de aandacht te brengen. Deze campagne is in het voorjaar van 2022 gelanceerd.

Het jaarverslag van de Federatie biedt een mooi overzicht van alle ontwikkelingen op het terrein van auteursrecht en naburige rechten in het afgelopen jaar en kunt u hier inzien.

01-06-2022