Het College van Toezicht Auteursrechten (CvTA) heeft het jaarrapport toezicht 2021 gepubliceerd. Opnieuw komt daar een positief beeld uit van de collectieve beheersorganisaties voor auteurs- en naburige rechten.
Nauwelijks klachten
De belangrijkste graadmeter inzake de kwaliteit van de dienstverlening van cbo’s is het aantal klachten. Uit het rapport 2021 kan worden opgemaakt dat er in 2021 bij de Geschillencommissie auteursrechten zakelijk geen klachten zijn ingediend tegen de hoogte van tarieven of de toepassing daarvan. Het aantal klachten van rechthebbenden bij alle cbo’s in 2021 was in totaal 8. Dat relatief zeer kleine aantal is al enkele jaren het beeld. Gezien de honderdduizenden facturen aan betalingsplichtigen en uitkeringen aan tienduizenden rechthebbenden, is dat een mooi resultaat.
Gevolgen pandemie verzacht
De Corona pandemie trok in 2021 haar sporen met lockdowns in het eerste en laatste kwartaal van het jaar. Binnen de sector zijn er de nodige succesvolle initiatieven ontplooid om de gevolgen voor betalingsplichtigen en rechthebbenden te verzachten. beperken. Zo hebben Buma, Sena en Videma met VNO-NCW en MKB Nederland een compensatieregeling met betalingsplichtigen getroffen en is ook Stichting Reprorecht haar betalingsplichtigen met een regeling tegemoet gekomen. De Federatie Auteursrechtenbelangen heeft al in 2020 een steunfonds Rechtensector opgericht ten behoeve van professionals in de creatieve industrie die getroffen zijn door de coronapandemie en om de totstandkoming van nieuwe werken te stimuleren. De cbo’s Buma, Stemra, Sena, NORMA, Lira, VEVAM en Pictoright hebben aan dit fonds bijgedragen, dat is aangevuld door het ministerie van OCW.
Governance op orde en kosten ruim beneden de norm gebleven
Op het gebied van governance voldoen alle cbo’s aan de wettelijke vereisten van een interne toezichtfunctie, tevens voldoen alle cbo’s aan de vereisten van de Wet Normering Topinkomens. De kosten en kosten-efficiency van de sector als geheel bevinden zich in 2021, net als in 2020, ruim onder de wettelijke norm van 15% ten opzichte van de incasso en de repartitie van de sector als geheel. In 2021 bedroeg het gemiddelde kostenpercentage ten opzichte van de incasso 10,6% (2020: 10,7%) en ten opzichte van de repartitie 10,5% (2020: 10,1%). Wat betreft de toename van beheerskosten ten opzichte van het voorgaande jaar van de sector als geheel bevindt zich deze binnen de norm; de Consumenten Prijs Index (CPI) in 2021 bedroeg 2,7%, terwijl de beheerskosten van de sector als geheel in 2021 met 2,3% toenamen ten opzichte van 2020.
Natuurlijk zijn er voor de toezichthouder altijd punten van verbetering, met name op het punt van de informatievoorziening aan rechthebbenden, maar op de belangrijke punten heeft de meerderheid van de CBO’s daarbij ook voortgang geboekt en is de zaak op orde.
Het volledige rapport kan
hier worden geraadpleegd.
30-09-2022