Nieuwe les auteursrecht voor groepen 7/8 op KlasseTV met als thema de musical

De Federatie Auteursrechtbelangen biedt al enige jaren een gratis onderwijspakket aan voor groepen 7 en 8 basisonderwijs: 'Wijs met media omgaan', geproduceerd door KlasseTV. Deze week is een nieuwe les gelanceerd rondom het thema 'de musical', die goed aansluit bij waar veel scholen in deze periode mee bezig zijn.
In de nieuwe les "Wat komt er kijken bij een musical?" biedt musicalster Vajèn van den Bosch via een videovlog, opgenomen in de Stadsschouwburg Utrecht, aan onze ‘vlogger’ Tobias een kijkje achter de schermen. De kinderen leren dat er heel veel creativiteit van makers en uitvoerenden bij komt kijken om een musical te maken, en dat die recht hebben op een vergoeding voor het gebruik van hun prestaties.
Het lespakket 'Wijs met media omgaan' dat onder auspiciën van de Federatie Auteursrechtbelangen is ontwikkeld bevat inmiddels 12 korte lessen met actuele thema's als nepnieuws, sociale media en foto’s delen, die goed te gebruiken zijn voor groepsgesprekken. In het afgelopen (corona)jaar is een aantal lessen meer geschikt gemaakt voor onderwijs op afstand en zelfstandig werken. Er zijn ook verdiepingslessen voor als men er meer van wil weten. De rode draad is dat de kinderen (en de docenten) aan de hand van opdrachten zien dat auteursrecht helpt als zij zelf iets creëren of gebruik maken van creaties van anderen en daarover aan het denken worden gezet. De lessen zijn gratis het hele jaar door beschikbaar via de website van KlasseTV en via het onderwijsplatform voor smartboards Gynzy.

Promotie voor het lespakket wordt behalve via de kanalen van KlasseTV ook met een eigen social media campagne gedaan, uitgevoerd door Striped Elephant met onder meer het eigen YouTube-kanaal ‘tips voor meesters en juffen’. Jaarlijks genereert de Federatie in november tijdens de Week van de Mediawijsheid veel extra aandacht voor het lespakket door deel te nemen in de interactieve game Mediamasters, waar het afgelopen jaar bijna 2400 scholen aan hebben meegedaan.

21-05-2021