In memoriam Cees Vervoord (18 maart 1948 – 8 juli 2021)

Deze week is in besloten kring afscheid genomen van Cees Vervoord, die op 8 juli op 73-jarige leeftijd is overleden. Vele mensen in en buiten de muzieksector en de wereld van auteursrechten zullen dierbare herinneringen hebben aan deze aimabele en markante persoonlijkheid.
Dat geldt zowel voor uitgevers en producenten als voor auteurs en uitvoerende kunstenaars, maar ook voor de vertegenwoordigers van betalingsplichtigen met wie hij zaken deed en ambtenaren, Kamerleden en bewindspersonen bij wie hij kwam lobbyen. Van alle kanten van de tafel kreeg hij respect en waardering, waardoor hij van grote betekenis was voor de sector en veel heeft bereikt voor zoveel rechthebbenden.

Cees Vervoord was in de jaren tachtig directeur van Kluwer Technische Tijdschriften, hoofddirecteur van uitgeverij Koninklijke Tijl N.V en lid van de Raad van Bestuur van Wegener N.V., waar hij onder meer verantwoordelijk was voor nieuwe media. In 1994 werd hij directievoorzitter van Buma/Stemra tot aan zijn pensioen in 2010. Voor Buma/Stemra was ook hij ook internationaal bestuurlijk zeer actief. Zo was hij onder andere president van BIEM (de internationale koepelorganisatie voor mechanische rechten) en voorzitter van CISAC (the International Confederation of Societies of Authors and Composers). In 2009 werd hem door de Canadese auteursrechtenorganisatie voor componisten, muziekauteurs en uitgevers de Outstanding International Partner Award 2009 toegekend. Hij kreeg die award omdat hij volgens de Canadese zusterorganisatie ervoor gezorgd had dat Buma/Stemra een van de meest innovatieve, geavanceerde en efficiënte auteursrechtenorganisaties ter wereld is geworden.

Cees Vervoord wist met zijn groot zakelijk en strategisch inzicht het optimale resultaat te behalen voor de organisaties waarvoor hij werkzaam was en deze op de kaart te zetten, ook juist in samenwerking met andere organisaties als dat voor de eigen organisatie ook het beste was. Onder zijn directie ontwikkelde Buma/Stemra allerlei diensten op andere rechtsgebieden dan muziek, die uiteindelijk hebben geleid tot een zelfstandige werkorganisatie voor inmiddels zeven andere collectieve beheersorganisaties, Cedar BV. Samen met Sena zette hij een gezamenlijke organisatie op voor facturering van de markt, SCAN.

In 2007 was hij een van de initiatiefnemers tot een brancheorganisatie voor de Nederlandse collectieve beheersorganisaties. Cees was voorstander van zelfstandige organisaties, maar met zoveel mogelijk samenwerking ‘aan de achterkant’ om de sector te professionaliseren en zodoende ook beter te positioneren. VOI©E werd in 2008 opgericht met een onafhankelijk voorzitter. Cees Vervoord was vicevoorzitter tot medio 2010. Ter gelegenheid van zijn afscheid van het VOI©E-bestuur ontving hij wegens zijn grote verdienste voor het collectief belang de Bronzen Krokus uit handen van VOI©E-voorzitter Aad Kosto. Daarna keerde hij terug in de algemene ledenvergadering van VOI©E als voorzitter van stichting de Thuiskopie. Stichting de Thuiskopie verkeerde in een politiek en juridisch lastige situatie en Cees Vervoord bleek ook hier bij uitstek de persoon om dat in rustiger vaarwater te sturen, zodat er weer een rendabele collectieve exploitatie ontstond en het incassoniveau weer op peil werd gebracht. Cees vertegenwoordigde VOI©E ook in het bestuur van de Federatie Auteursrechtbelangen. Vorig jaar heeft hij zijn functies tot zijn grote spijt vervroegd moeten neerleggen vanwege zijn verslechterde lichamelijke conditie, maar altijd kon je nog bij hem terecht voor een online of telefonisch advies.

Cees liet altijd iedereen aan een vergader- of onderhandelingstafel in zijn waarde, bleef altijd rustig, gaf iedereen die kritiek had op zijn voorstel deels gelijk, maar wist op de een of andere manier aan het eind van de vergadering te bereiken dat zijn voorstel werd gevolgd of dat er ten minste wel weer een stap in de door hem gewenste richting werd gezet. De sfeer tussen ‘vriend en vijand’ bleef ook altijd goed door zijn persoonlijke benadering. Hij deed ook nooit mee aan opgewonden e-mailverkeer. Hij liet dat even gaan en belde dan met de direct betrokkenen of ging met hen even een hapje eten of wat drinken en dan kwam het meestal wel weer goed.
De vele geschrokken reacties en gevoelens van spijt en verdriet vanuit de hele sector verbazen dan ook niet, het zal ook het besef zijn dat we hem en zijn wijze inbreng voortaan moeten missen.

Michel Frequin
Directeur VOI©E

NB De familie heeft een in memoriam pagina beschikbaar gesteld, waar iedereen die Cees heeft gekend zijn of haar herinnering aan Cees kan delen. De geplaatste herinneringen komen niet online te staan. Deze zijn alleen zichtbaar voor directe nabestaanden: https://herinnering.dela.nl/ceesvervoord1948

15-07-2021