Cultuurexplosie.nu geopend door minister van ocw: laat je inspireren!

Een vijftigtal mensen, makers van nieuwe projecten en mensen die betrokken zijn bij de organisaties die het Steunfonds Rechtensector uitvoeren, woonden op 1 november in een feestelijke en mooie bijeenkomst de lancering van de website cultuurexplosie.nu door de minister van OCW bij. Hoe is dit tot stand gekomen?
© VOI©E, Minister Ingrid van Engelshoven opent onder toeziend oog van Henk Jan Heuvelink, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Paul Solleveld de website cultuurexplosie.nu.
Financiële steun direct naar makers
De Federatie Auteursrechtbelangen, het samenwerkingsverband van organisaties van makers, producenten en collectieve beheersorganisaties, heeft met deelname van Buma/Stemra, Sena, Lira, NORMA, VEVAM en Pictoright het Steunfonds Rechtensector opgericht met vijf miljoen euro voor de zwaar getroffen creatieve sector. De minister heeft dit bedrag vorig jaar gematched met vijf miljoen euro en dit jaar nog eens tien miljoen euro toegekend om tijdens de Coronacrisis makers te helpen nieuw werk te kunnen blijven maken. Dat gaat de komende tijd een paar duizend nieuwe werken opleveren: nieuwe muziek, nieuwe voorstellingen, beeldende kunst, literatuur en journalistieke werken en film- en televisieproducties.

Cultuurexplosie live
Om deze makers te helpen het publiek attent te maken op al dat nieuwe werk is door de Federatie de website cultuurexplosie.nu opgezet. Dit naar een idee van de stichting NORMA die vanuit hun eigen fonds cultuurexplosie live heeft bedacht en opgezet: acht online afleveringen waarin door NORMA gesteunde podiumproducties zich kunnen presenteren met een ‘sneak preview’. De eerste aflevering staat inmiddels online en kan worden bekeken via de website cultuurexplosie.nu die voor deze uitzendingen als landingspagina fungeert. NORMA is in gesprek met de NPO om de komende twee jaar nieuwe afleveringen te gaan maken. 
© VOI©E, v.l.n.r. Manoushka Zeegelaar Breeveld, Ingrid van Engelshoven, Eva van Manen, Joost Spijkers en Ro Krauss.
Cultuurshots ter inspiratie
Ieder project krijgt op de website zijn eigen pagina, waar het publiek meer te weten kan komen over de maker en zijn werk en waar ze dat kunnen zien, horen of kopen. Alle makers die van het Steunfonds Rechtensector steun hebben ontvangen via een van de deelnemende CBO’s en hun fondsen kunnen hun nieuwe werk voor deze website aanmelden zodra het beschikbaar is of binnenkomt komt voor het publiek. De eerste tachtig projecten zijn al te zien op de website.

Belangstellenden kunnen zich op de website aanmelden voor zogenoemde “cultuurshots”, waarmee de cultuurliefhebber zich wekelijks kan laten verrassen en inspireren door nieuwe projecten. De makers kunnen zo hun nieuwe werk promoten en iedereen kan zien dat het geld van de overheid goed terecht is gekomen.

Samenwerking
De Federatie Auteursrechtbelangen benut op verzoek van het ministerie van OCW een deel van de gelden voor samenwerkingsprojecten. Deze website is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de deelnemende collectieve beheersorganisaties. De Federatie gaat ook in gesprek met de Rijkscultuurfondsen om samenwerkingsmogelijkheden te onderzoeken. NORMA staat open voor samenwerking met andere CBO’s bij de verdere ontwikkeling van cultuurexplosie live. NORMA werkt al samen met Buma/Stemra en Sena.

Neem een kijkje op cultuurexplosie.nu, laat je inspireren en meld je aan voor de cultuurshots! 

02-11-2021