VOI©E is de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties (cbo's) voor
auteurs- of naburige rechten; de organisaties die er voor zorgen dat auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten een redelijke vergoeding ontvangen voor het gebruik dat van hun werk wordt gemaakt.

 

Alle cbo's die in Nederland actief zijn, hebben zich bij de vereniging aangesloten en zijn gecertificeerd voor het CBO-Keurmerk met concrete en toetsbare normen voor transparantie en kwaliteit.

 

 • 16/09/2016

  Nederlandse poppodia in 2015 goed voor een omzet van 129,2 miljoen

  Tijdens het congres Poppodia -en Festivals op 14 september 2016 presenteerde de VNPF de jaarcijfers 2015 van de aangesloten leden. Uit de cijfers blijkt onder meer dat de bij de branchevereniging aangesloten poppodia in 2015 voor een gezamenlijke omzet zorgden van 129,2 miljoen euro.
  Bron: Entertainment Business

 • 16/09/2016

  Streaminginkomsten artiesten - Sena Performers Magazine (3, 2016)

  Jeroen Akkermans, Sena Performers Magazine (3, 2016).'Life is but a stream, luidt een van de kopjes in het laatste rapport van media-en onderzoeksbureau Nielsen over digitale muziekconsumptie in de VS. Het bureau overdrijft, maar stipt wel een niet te missen trend aan.'
  Bron: Boek9

 • 16/09/2016

  Ook populaire torrentsite TorrentHound stopt ermee

  De populaire torrentsite TorrentHound stopt na ruim negen jaar. 'Het is een combinatie van minder verkeer, minder omzet en oplopende rekeningen. Daarbij komt ook nog het feit dat we continu worden lastiggevallen door anti-piraterijorganisaties. Het was de hoofdpijn gewoon niet meer waard', dat meldt de oprichter van de site tegenover Torrentfreak.
  Bron: Nu.nl

 • 15/09/2016

  Lijfsdwang onvoldoende feitelijk onderbouwd bij eerdere voorziening tot verbod inbreuk rechten

  (Met dank aan Birre Büller, Buma/Stemra) Niet-juridische bestuurder kan ook onder bestuurdersaansprakelijkheid vallen in geval van feitelijke controle over onderneming. Bewust, langdurig en hardnekkig schenden van rechten valt niet in de bestuurdersvrijheid. De opgelegde lijfsdwang wordt vernietigd. Eén grief slaagt, overige grieven falen, dus dragen partijen eigen proceskosten.
  Bron: IEPT

 • 15/09/2016

  Geen misbruik recht Sena bij onderhandelingen met Fresh FM over billijke vergoeding

  (Met dank aan Joep Meddens, Höcker Advocaten en Patty de Leeuwe en Dirk Visser, Visser Schaap en Kreijger) Voorzieningenrechter onbevoegd ten aanzien van de vorderingen jegens Buma. Sena maakt geen misbruik van haar recht door verdere eisen te stellen om tot een overeenstemming te komen ten aanzien van een billijke vergoeding van toekomstige uitzendingen.
  Bron: IEPT

 • 15/09/2016

  Spotify keert vijf miljard dollar uit aan muziekindustrie

  Sinds de start van Spotify in oktober 2008 heeft de muziekstreamingdienst vijf miljard dollar uitgekeerd aan rechthebbenden. Tot juni 2015 had Spotify 3 miljard dollar aan royalty’s uitgekeerd.
  Bron: Entertainment Business

 • 15/09/2016

  YouTube haalde in 2015 92 miljoen video's offline wegens strijd met richtlijnen

  YouTube heeft vorig jaar 92 miljoen video's verwijderd omdat deze niet aan de richtlijnen van zijn beleid voldeden. Een deel van de video's werd automatisch als spam herkend en deels gaven gebruikers aan dat de beelden inbreuk op het beleid maakten.
  Bron: Tweakers

 • 15/09/2016

  EU-Hof: Winkelhouder niet aansprakelijk voor inbreuken via open wifi-netwerk

  Het Europese Hof van Justitie heeft in de Mc Fadden-zaak beslist dat een winkelhouder niet aansprakelijk is voor auteursrechtinbreuken die worden begaan via een open wifi-netwerk. Wel kan een rechthebbende partij eisen dat hij zijn netwerk beschermt met een wachtwoord.
  Bron: Tweakers

 • 14/09/2016

  Selectie Forum van de Regisseurs ook bij Filmthuis

  Dertien filmtheaters in het land bieden de films uit het Forum van de Regisseurs van #NFF2016 ook on demand aan. Vanaf 29 september zijn de grensverleggende Nederlandse producties uit dit programma te zien via de online zaal van de filmtheaters; Filmthuis. Het Forum van de Regisseurs is een programma-onderdeel van het Nederlands Film Festival en biedt een podium aan regisseurs die artistieke risico's nemen.
  Bron: Nederlands Filmfestival

 • 14/09/2016

  Ziggo brengt Netflix in de huiskamer

  Ziggo klanten kunnen via de Horizon Box straks ook naar Netflix kijken. Daartoe heeft het moederbedrijf Liberty Global een contract met Netflix gesloten.
  Bron: Emerce

 • 14/09/2016

  Europese steun voor creatieve sector

  Journalisten, schrijvers en videomakers krijgen meer rechten om ervoor te zorgen dat ze eerlijk betaald worden voor hun creaties. Rechthebbenden kunnen verhaal halen als hun materiaal zonder toestemming online wordt hergebruikt. De Europese Commissie presenteerde woensdag voorstellen rondom auteursrecht, die de 'culturele sector moeten laten bloeien'. De copyrightregels worden aangepast aan de digitale tijd, aldus Brussel.
  Bron: Europa NU

 • 14/09/2016

  Tidal lijdt verlies van 28 miljoen dollar

  Tidal heeft in 2015 een verlies geleden van 28 miljoen dollar. Dat is bijna drie keer zoveel als het jaar ervoor, toen er een verlies van 10,4 miljoen dollar in de boeken stond.
  Bron: Entertainment Business

 • 14/09/2016

  Verslag Schriftelijk Overleg beleidskader Internationaal Cultuurbeleid 2017-2020

  Binnen de vaste commissies voor BZ en voor OCW bestond bij enkele fracties de behoefte de ministers van BZ en OCW enkele vragen en opmerkingen voor te leggen inzake de brief van de ministers d.d. 4 mei 2016 houdende het beleidskader internationaal cultuurbeleid voor de periode 2017-2020 (31482, nr. 97).
  Bron: Ministerie van OCW

 • 14/09/2016

  NDP Nieuwsmedia verwelkomt voorstel uitgeversrecht

  Voorstel Commissie stelt nieuwsbedrijven beter in staat om investeringen in onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek terug te verdienen.
  Bron: NPD Nieuwsmedia

 • 14/09/2016

  Brussel wil videosites automatisch laten speuren naar illegaal materiaal

  De Europese Commissie wil videoplatforms zoals YouTube en Dailymotion verplichten automatisch te zoeken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat maakt de Europese Commissie woensdag bekend in een nieuw voorstel.
  Bron: Nu.nl

 • 14/09/2016

  BREIN richt pijlen op illegaal IPTV aanbod

  Stichting BREIN houdt aanbieders van IPTV verzamel-abonnementen ervoor verantwoordelijk te onderzoeken of hun aanbod van internet TV kanalen legaal is. Dit is over het algemeen niet zo. Aanbieders adverteren ermee dat je bij aanschaf van hun abonnement niet meer apart hoeft te betalen voor betaalkanalen zoals Film1 of Fox Sports. Zo'n verzamel-abonnement kost een fractie van het totaal van abonnementen op de aparte kanalen.
  Bron: Stichting Brein

 • 14/09/2016

  Nieuws uit de komkommertijd

  Het land was even te klein: Subsidie voor een popband? Hoe was het mogelijk? Iedereen leek spontaan vergeten dat de afgelopen acht jaar De Kift de eerste en enige rechtstreeks gesubsidieerde band van Nederland was (zij vertelden in 2015 over het hoe, wat en waarom in Sena Performers Magazine 3). Het zij De Staat gegund, zeg ik ook maar hier: voldoen aan een subsidieregeling die volstrekt ongeschikt is voor popmuziek, is een hele prestatie.
  Bron: IE-Forum

 • 13/09/2016

  Auteursrechtdebat: IE Snelrecht: Hyperlinken naar illegale bron auteursrechtinbreuk

  Dirk Visser: 'Wanneer [iemand] wist, of moest weten, dat de door hem geplaatste hyperlink toegang geeft tot een illegaal op internet gepubliceerd werk, bijvoorbeeld doordat hij daarover gewaarschuwd is door de auteursrechthebbenden, moet ervan uitgegaan worden dat de verstrekking van die link een 'mededeling aan het publiek' in de zin van artikel 3, lid 1, van richtlijn 2001/29 vormt'.
  Bron: IE-Forum

 • 13/09/2016

  'Bereik televisie neemt af, programmatic moet aanvullen'

  Televisie levert niet meer het massapubliek dat adverteerders willen omdat het jonge publiek afhaakt en online kijkt. Zenders en adverteerders moeten het bereiksgat aanvullen met programmatic maar doen dat slechts mondjesmaat, aldus een nieuw onderzoek van Forrester Research.
  Bron: Emerce

 • 13/09/2016

  Groei muziekstreaming zet door

  NVPI Audio, de brancheorganisatie van de muziekindustrie, maakt vandaag de omzetcijfers bekend van het eerste halfjaar 2016. Het eerste deel van het jaar is goed van start gegaan, de totale markt laat een groei van 23,2% zien. Dit komt met name door de aanmerkelijke groei van 52% in streaming omzet die vooral voortkomt uit abonnementsdiensten.
  Bron: NVPI

 • 13/09/2016

  Kamerbrief over decentralisatie-uitkering Beeldende Kunst en Vormgeving en arbeidsmarktpositie kunstenaars

  Minister Bussemaker (OCW) stuurt de Tweede Kamer de reactie op het verslag van het schriftelijk overleg naar aanleiding van de aanbieding van de monitor decentralisatie-uitkering Beeldende Kunst en Vormgeving. Daarnaast ook de beleidsreactie op de verkenning arbeidsmarkt cultuur en het advies inzake versterking arbeidsmarktpositie kunstenaars.
  Bron: Ministerie van OCW

 • 13/09/2016

  Dirk Visser - Het belangrijkste van het GS Media-arrest

  Er is een groep mensen die vindt dat hyperlinken als een auteursrechtelijk relevante handeling zou moeten worden aangemerkt. Zij vinden dat een hyperlink slechts een verwijzing is vergelijkbaar met een voetnoot en dat het belang van de informatievrijheid voorschrijft dat hyperlinken nooit auteursrechtinbreuk mag opleveren.
  Bron: IE-Forum

 • 13/09/2016

  Flexibel Beheer: Mechanisch

  Het is voor rechthebbenden van Buma/Stemra mogelijk om de exploitatie van hun auteursrechten door Buma/Stemra in vijf verschillende categorieën uit te sluiten door middel van het opt-out systeem. De categorieën die u kunt uitsluiten zijn: Events, RTV, Achtergrond, Mechanisch en Online.
  Bron: Buma/Stemra

 • 13/09/2016

  Belastingdienst keurt NVJ modelovereenkomst goed

  De Belastingdienst heeft de modelovereenkomst voor zzp'ers van beroepsvereniging NVJ goedgekeurd, laat de NVJ weten. De modelovereenkomst - die de NVJ samen met de beroepsorganisaties BNO, DuPho en FLA heeft opgesteld - verduidelijkt de relatie tussen zelfstandige en klant en moet schijnzelfstandigheid uitsluiten.
  Bron: Villamedia