Get Aggregated RSS

Stichting Leenrecht: solide basis voor leenrecht verdwijnt

vrijdag 21 juli 2017

x

Het nut van de geschillencommissie auteurscontractenrecht

vrijdag 21 juli 2017

x

Prejudiciële vragen inzake Tom Kabinet

donderdag 20 juli 2017

Prejudiciële vragen inzake Tom Kabinet In een eerdere uitspraak in de rechtszaak tussen Tom Kabinet en NUV c.s. (De Groep Algemene Uitgevers en het Nederlandse Uitgeversverbond) oordeelde het Hof Amsterdam Tom Kabinet geen dienst meer mocht aanbieden, waarmee illegale e-books verkocht konden worden.

Uitlatingen waarin concurrent Dopper beschuldigt van auteursrechtinbreuk onrechtmatig

woensdag 19 juli 2017

Hof bekrachtigt op 1 onderdeel na vonnis van voorzieningenrechter: uitingen [X] op twitter over auteursrechtinbreuk en plagiaat door Dopper, onrechtmatig: [X] maakt bij zijn uitingen niet kenbaar aan zijn publiek wat zijn zakelijke positie is. Voorzieningenrechter mocht auteursrechtinbreuk beoordelen. Geen sprake van auteursrechtinbreuk of plagiaat: totaalindrukken komen niet overeen.

Spotify tweemaal aangeklaagd wegens schending auteursrecht

woensdag 19 juli 2017

Eén van de rechtszaken is afkomstig van songwriter Bob Gaudio, van de muziekgroep Frankie Valli and The Four Seasons. Gaudio beweert dat Spotify nummers van hem aanbiedt, zonder dat hier volledige licentieafspraken over zijn gemaakt. In een tweede aanklacht van Bluewater Music Services wordt iets vergelijkbaars beweerd. Het bedrijf heeft de rechten voor composities van meerdere bekende nummers, waaronder Guns 'N Roses.

SoundCloud stopt dan toch niet, maar gebruikers maken wel back-ups

dinsdag 18 juli 2017

Streamingwebsite SoundCloud ontsloeg vorige week 40% van zijn personeel. Het bedrijf zou al twee  jaar in financiële problemen zitten. Uit angst dat de site plots stopt, worden in allerijl back-ups gemaakt. De CEO van SoundCloud stelde in een statement zijn gebruikers gerust: SoundCloud verdwijnt niet.De Berlijnse muziekwebsite SoundCloud heeft in de voorbije jaren heel wat muziek van beginnende en onbekende artiesten verzameld.

Disney aangeklaagd voor animatietechniek in Beauty and the Beast

dinsdag 18 juli 2017

Walt Disney is aangeklaagd voor vermeend misbruik van gepatenteerde technologie in de film 'Beauty and the Beast'. Het bedrijf Rearden LLC wil de verkoop en vertoning van de film stopzetten. Maandag spande Rearden LLC een rechtszaak aan tegen Walt Disney, meldt de Wall Street Journal. Het bedrijf van voormalig Apple-ontwerper Steve Perlman beschuldigt het filmbedrijf van inbreuk op auteursrechten, handelsrecht en patenten van de technologie MOVA.

Buma Cultuur schrijft productiepitch uit voor Buma Awards 2018

dinsdag 18 juli 2017

Buma Cultuur presenteert ieder jaar de Buma Awards, met prijzen voor Nederlandse componisten, tekstdichters en hun uitgevers. Voor de volgende editie, in maart 2018, heeft organisator Buma Cultuur heeft een pitch uitgeschreven voor de complete productie. Directeur Frank Helmink laat weten dat de pitch niet uitgeschreven is uit ontevredenheid over de huidige productiepartner Brand New Live.

Zoom.in eist schadevergoeding van Music Nations Network

dinsdag 18 juli 2017

Het conflict tussen het Nederlandse videoplatform Zoom.in en het Britse Music Nations Network heeft een pijnlijk vervolg gekregen. Zoom.in stelt 1,8 miljoen euro schade te hebben geleden door een tijdelijke YouTube blokkade. Op zijn beurt vordert MN gederfde reclame-inkomsten.

Auteursrecht op een website, na een scheiding

maandag 17 juli 2017

Samen begin je een webshop. Je verdeelt de taken tussen jou en je (zaken)partner, maar op een gegeven moment gaan jullie uit elkaar. Er worden wel wat afspraken gemaakt. A mag door met de webshop. Maar eigenlijk houdt het daarmee op. B vindt dat ook prima, wat B gaat gewoon een eigen webshop bouwen. Die precies op die van A lijkt. Met dezelfde teksten en afbeeldingen. Nou mensen, als dit nog geen goed voorbeeld is dat je juist vooraf afspraken moet maken. Dit is een waargebeurd verhaal.

Artiest mocht optreden voortijdig beëindigen, nadat er bier naar hem was gegooid

vrijdag 14 juli 2017

x

Veilingplatform pleegt auteursrechtinbreuk door onrechtmatig gebruik deelnemersfoto's

vrijdag 14 juli 2017

4.4. Op grond van artikel 1 Aw heeft WOW Veilingen als auteursrechthebbende dus het uitsluitend recht om de Foto's openbaar te maken en te verveelvoudigen. Anderen mogen dit in beginsel alleen doen met voorafgaande toestemming van WOW Veilingen, tenzij deze anderen zich op een beperkingsgrond uit de Aw kunnen beroepen. Biedveilingen.nl heeft geen beroep gedaan op een dergelijke beperkingsgrond en de voorzieningenrechter is ook niet gebleken dat zich een wettelijke beperking voordoet.

Aangeklaagd door een selfiemakende aap, voor fotograaf David Slater is de lol eraf

vrijdag 14 juli 2017

Aangeklaagd door een aap, voor fotograaf David Slater is de lol eraf. Kan een zwartkuifmakaak aanspraak maken op auteursrecht? De Engelse natuurfotograaf die al jaren in een juridisch conflict is verwikkeld over de auteursrechten van een wereldberoemde selfie van een aap, zit financieel aan de grond.

Hoera de Kunstenbond bestaat een jaar!

donderdag 13 juli 2017

x

'Licentiedeal tussen Spotify en Sony is rond'

donderdag 13 juli 2017

x

Kamervragen D66 over NPO Start

donderdag 13 juli 2017

x

De vraag die je wist dat gesteld moest gaan worden is eindelijk hier

woensdag 12 juli 2017

Rb. Den Haag stelt vragen van uitleg over uitputting en gedownloade e-books. Maar stelt de rechtbank wel voldoende vragen? De vraag die je wist dat gesteld moest gaan worden is eindelijk hier: valt het downloaden van e-books onder het distributierecht én onder de uitputting van artikel 4 Arl.? Met andere woorden: Mag een rechtmatig gedownload e-book worden doorverkocht? En zijn de daarbij onvermijdelijke reproducties geoorloofd? Het is heel goed dat de rechtbank Den Haag deze vragen stelt.

Kun je als auteur nog wel opzeggen in geval van non-usus?

woensdag 12 juli 2017

Kun je als auteur nog wel opzeggen in geval van non-usus? De Hoge Raad[1] heeft zich recentelijk uitgesproken onder welke omstandigheden het voor een auteur mogelijk is om een exploitatieovereenkomst met een uitgever op te zeggen. Het betrof in dit geval de popgroep Golden Earring die haar muziekuitgave overeenkomst met haar publisher ('Nanada ') wenste te beëindigen. De Hoge Raad lijkt bestaande rechtspraak op het gebied van de opzegbaarheid van duurovereenkomsten te herhalen.

Game of Thrones begint weer... maar kan je wel kijken?

woensdag 12 juli 2017

Echte fans weten het natuurlijk al lang: aanstaande zondag begint in de VS het nieuwe seizoen van Game of Thrones, een dag later kan je ook in Nederland kijken. Als je dat legaal wilt doen, is dat dit jaar wel een stuk minder makkelijk. Direct bij HBO een streamingabonnement is niet meer mogelijk: je moet met je gehele televisieabonnement overstappen naar Ziggo en daarbovenop nóg een extra zenderpakket van 11,95 euro per maand kopen.

Prejudiciële vraag: Is het tegen betaling ter download aanbieden van e-books een distributiehandeling in de zin van de Auteursrechtrichtlijn

woensdag 12 juli 2017

1.

Opnieuw steun Europees Parlement voor uitgeversrecht

woensdag 12 juli 2017

x

Update Kobo Plus

dinsdag 11 juli 2017

Beste leden van de Auteursbond, Ons laatste bericht over Kobo Plus dateert van eind april. Wij meldden toen dat de Auteursbond in juni met de literaire uitgevers zou gaan praten. Dat gesprek vond op 27 juni jl. plaats in een goede sfeer. De uitgevers zien in de Kobo Plus-abonnementen een kans om een nieuw publiek kennis met ebooks te laten maken. Er zijn aanwijzingen dat piraterij met dit model wordt tegengegaan.